Pytanie na Śniadanie

Sałatka panzanella kontra grecka

PANZANELLA KONTRA GRECKA


PANZANELLA. 


  • Kolorowe pomidory różnej wielkości 600 g
  • Czerwona cebula
  • Sól i czarny pieprz
  • Czosnek 
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet winny
  • Bazylia
  • CIABATTA 2 SZT
  • Mozarella baby 1 opakowanie


Ciabattę pokrój w kostkę, polej oliwą i podsmaż na patelni. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, czerwoną cebule na drobne piórka .Przygotuj dressing: sól, czarny pieprz, oliwa, ocet. czosnek dobrze wymieszaj i polej na sałatkę. Dorzuć posiekaną bazylie oraz opcjonalnie mozarellę i grzanki.


GRECKA


  • Kolorowe pomidory różnej wielkości 600 g
  • Ser feta lub manouri 200 g
  • Czerwona cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Suszone oregano
  • Oliwki Kalamaty 50 g
  • Zielona papryka 1 szt.
  • Kapary małe 2 łyżki


Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, czerwoną cebule na drobne piórka a paprykę w paski. Oliwą polej sałatkę i dopraw solą oraz pieperzem. Dorzuć ser, oliwki i kapary. Na górę posyp oregano.

Więcej na ten temat