Pytanie na Śniadanie

Smażony kurczak w panierce z parmezanu z młodymi ziemniakami z sosem maślano chrzanowym

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g parmezanu drobno mielonego
  • 2 jaja
  • 100 g mąki pszennej
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 100 g chrzanu
  • 200 g ogórka świeżego
  • 200 g maślanki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • Sól, pieprz



Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka dokładnie rozklepać. Przyprawić z dwóch stron solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Panierować najpierw w mące, następnie w samym białku i na koniec w tartym parmezanie. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Podawać z młodymi ziemniakami oraz sosem maślano chrzanowym (chrzan wymieszać z maślanką, ogórkiem, doprawić solą oraz pieprzem).


Więcej na ten temat