Składniki:
Ciasto
- 1kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 szklanki wody przegotowanej ostudzonej
- 3 łyżki miękkiego masła (ciasto będzie miękkie)
- szczypta soli
- 300g boczku wędzonego
- 300g bryndzy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól pieprz
- ½ p. natki pietruszki
sposób wykonania:
Do garnka wlewamy 2 litry wody lekko solimy doprowadzamy do wrzenia.
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy całe jajka, masło, sól wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto.
Jeżeli ciasto nam się jeszcze nie klei dolewamy wody tak żeby uzyskać jednolita masę.
Kiedy woda się już gotuje z ciasta urywamy małe kawałki wrzucamy na wrzątek gotujemy 15 minut.
Po tym czasie hauski odcedzamy.
W osobnym naczyniu podsmażamy boczek pokrojony w kostkę wrzucamy ugotowane hauski, posypujemy bryndza dodajemy śmietanę wszystko mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz natką pietruszki.