Pytanie na Śniadanie

Hauski z bryndzom

Składniki:

Ciasto

  • 1kg mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 2 szklanki wody przegotowanej ostudzonej
  • 3 łyżki miękkiego masła (ciasto będzie miękkie)
  • szczypta soli 
  • 300g boczku wędzonego
  • 300g bryndzy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól pieprz
  • ½ p. natki pietruszki

 

sposób wykonania:


Do garnka wlewamy 2 litry wody lekko solimy doprowadzamy do wrzenia.

Do miski wsypujemy mąkę dodajemy całe jajka, masło, sól wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto.

Jeżeli ciasto nam się jeszcze nie klei dolewamy wody tak żeby uzyskać jednolita masę. 

Kiedy woda się już gotuje z ciasta urywamy małe kawałki wrzucamy na wrzątek gotujemy 15 minut.

Po tym czasie hauski odcedzamy.


W osobnym naczyniu podsmażamy boczek pokrojony w kostkę wrzucamy ugotowane hauski, posypujemy bryndza dodajemy śmietanę wszystko mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz natką pietruszki.


Więcej na ten temat