Składniki:
- żeberka wędzone
- 0,5 l żentycy
- 2/3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- marchew
- sól, pieprz
- 1 kg ziemniaków
Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki kroimy na ćwiartki zalewamy wodą solimy i gotujemy.
Żeberka podzielić na porcje włożyć do garnka zalać zimną wodą dodać ziele angielskie, liść laurowy, marchew gotować przez 30 minut pod przykryciem.
W oddzielnym naczyniu przygotować żentycę: śmietanę i mąkę wszystko roztrzepać trzepaczką dodać 1 lub 2 chochelki gorącego wywaru z żeberek aby uniknąć zważenia.
Tak przygotowaną żentycę wlewamy do gotujących się żeberek mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z wcześniej gotowanymi ziemniakami .