Pytanie na Śniadanie

Czerwone pierogi z truskawkami

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 50 ml soku z buraka


Farsz

  • Truskawki 500 g
  • Twaróg tłusty 200g
  • Mięta
  • Cukier do smaku
  • Śmietana 18% 200ml


Mąkę wsyp do miski, dodaj sok, olej i wodę. Składniki dobrze wymieszaj, a następnie kilka minut wyrabiaj ciasto na blacie i odstaw, żeby odpoczęło. Truskawki rozgnieć widelcem i wymieszaj z serem,dodaj posiekaną mięte i ewentualnie trochę cukru do smaku.Rozwałkuj kawałek ciasta na cieniutki placek. Wycinaj szklanką kółeczka, na każde nakładaj po łyżeczce nadzienia serowego. Zlepiaj pierogi i odkładaj na posypane mąką tace lub blat. Wrzucaj pierogi do osolonego wrzątku i gotuj partiami 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj z odrobiną śmietany. 


Więcej na ten temat