Pytanie na Śniadanie

Pierogi z kurkami z omastą ziołową


Nadzienie:

  • 400 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 p. natki pietruszki
  • 100 g masła
  • Sól, pieprz


Sposób wykonania


Kurki usmażyć partiami na maśle. Dodać drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Kurki przesiekać. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.


Ciasto

  • Mąka 1 kg
  • Masło 200g
  • Woda około 400ml (ciepła)
  • Szczypta soli


Sposób wykonania ciasta

Masło rozpuścić. Dodać do przesianej mąki. Pod koniec dodać ciepłą wodę. Wyrabiać na jednolite ciasto. Wycinać koła, faszerować powstałym farszem. Gotować we wrzątku w lekko osolonej wodzie

Więcej na ten temat