Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 300 g kurek
- 1 szalotka
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany 36%
- 50 ml wina białego wytrawnego
- 100 g sera pleśniowego
- 1 p. natki pietruszki
- Świeży tymianek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól, pieprz
Sposób wykonania
Pierś z kurczaka przyprawić w soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz świeżym tymianku. Przeciąć wzdłuż tak aby powstała kieszonka. Kurki przesmażyć na maśle z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Ostudzić. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Tak przygotowanym farszem nadziewać piersi z kurczaka. Krótko obsmażyć z każdej strony. Piec w rozgrzanym piekarniku w 1800C przez około 15 minut. Po upieczeniu powstały sos zlać do rondla. Dodać białe wino oraz śmietanę. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Redukować do żądanej gęstości.