Pytanie na Śniadanie

Pierś z kurczaka nadziewana kurkami w sosie własnym

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 300 g kurek
  • 1 szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany 36%
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1 p. natki pietruszki
  • Świeży tymianek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól, pieprz


Sposób wykonania

Pierś z kurczaka przyprawić w soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz świeżym tymianku. Przeciąć wzdłuż tak aby powstała kieszonka. Kurki przesmażyć na maśle z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Ostudzić. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Tak przygotowanym farszem nadziewać piersi z kurczaka. Krótko obsmażyć z każdej strony. Piec w rozgrzanym piekarniku w 1800C przez około 15 minut. Po upieczeniu powstały sos zlać do rondla. Dodać białe wino oraz śmietanę. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Redukować do żądanej gęstości. 

Więcej na ten temat