Pytanie na Śniadanie

Zupa kurkowa z kładzionymi kluskami i koprem

Składniki:

  • 300 g kurek
  • 400g włoszczyzny na bulion
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 p. koperku
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól, pieprz


Sposób wykonania

Na maśle przesmażyć kurki. Dodać drobno pokroją cebulę oraz czosnek. Dodać bulion. Gotować około 15 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z kluskami kładzionymi oraz dużą ilością kopru.


Kluski kładzione

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 4 żółtka

 

sposób wykonania

Mąkę, jaja, żółtka dokładnie ze sobą wymieszać tak aby powstało gęste ciasto. Kłaść ciasto na gotującą się wodę. Gotować do wypłynięcia.

Więcej na ten temat