Pytanie na Śniadanie

Pierś z kurczaka z puree z kalafiora

Składniki

Pierś z kurczaka:

·        1 pierś z kurczaka

·        1 łyżka oliwy z oliwek

·        Skórka z 1/2 cytryny

·        10 liści świeżej bazylii, drobno posiekanej

·        Szczypta: papryki wędzonej, chilli, czarnego pieprzu, soli

 

Mięso wymieszaj z pozostałymi składnikami i piecz w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni. Ważne, aby temperatura mięsa w środku uzyskała temperaturę 75 stopni. Aby kontrolować temperaturę użyj termosondy. Przed krojeniem, mięso odłóż na bok na 10 minut.

 

Puree z kalafiora:

·        500 g kalafiora drobno pokrojonego

·        150 ml mleka 2%

·        25 g masła

·        1 łyżeczki kurkumy

·        Sól i pieprz

 

Wszystkie składniki dodaj do garnka i gotuj na małym ogniu aż kalafior zmięknie. Zblenduj do momentu kiedy uzyskana gładkiego puree.

 

Sałatka

·        2 pomidory

·        1 czerwona cebula

·        1 ogórek

·        Natka pietruszki

·        Oliwa z oliwek, sól, pieprz

 

Drobno pokrój wszystkie warzywa, dodaj pozostałe, składniki, dobrze wymieszaj i sałatka gotowa.

Podawaj kurczaka z puree, sałatką i drobno posiekanymi orzechami ziemnymi.

 

 

 

 

 

 

 



Więcej na ten temat