Pytanie na Śniadanie

Ravioli nadziewane brzoskwiniami, wołowiną z sosem z masła orzechowego i parmezanem

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

Makaron

  • 200 g mąki 00
  • 2 jajka
  • Szczypta soli

Farsz

  • 4 brzoskwinie 
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 1/2 kg szpinaku
  • 4 łyżki sosu BBQ
  • 1 gałka masła
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  •  sól i pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Ugotować mięso mielone z posiekaną cebulą i ząbkiem czosnku, dodać winem, czekać że odparuje a następnie dodać gorący bulion, aż będzie dobrze ugotowane. Ostudzić i dodać sos BBQ, a następnie doprawić solą i pieprzem.

Przygotuj świeży makaron, łącząc składniki i ugniatając je ręcznie, aż będą gładkie i jednorodne. Odstawić do lodówki na 60 minut.

Rozwałkować ciasto, dbając o zachowanie równomiernej grubości. Nałożyć nadzienie tylko na połowę ciasta, rozprowadzając je łyżką w odległości około 5 cm.

Użyj ciasta uwolnionego od nadzienia, aby przykryć ravioli, delikatnie dociśnij palcami wokół nadzienia, a następnie uformuj ravioli za pomocą okrągłej foremki do ciasta, aby uformować ravioli o długości co najmniej 8 cm.

Pokrój brzoskwinie na plasterki i umieść je na patelni, karmelizując z gałką masła.

Podsmaż szpinak na osobnej patelni z odrobiną oleju i dopraw solą i pieprzem do smaku.  

Gotować ravioli we wrzącej osolonej wodzie przez 6-8 minut i podawać udekorowane karmelizowanymi brzoskwiniami i podsmażonym szpinakiem.


Więcej na ten temat