SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
Makaron
- 200 g mąki 00
- 2 jajka
- Szczypta soli
Farsz
- 4 brzoskwinie
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml bulionu
- 1/2 kg szpinaku
- 4 łyżki sosu BBQ
- 1 gałka masła
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować mięso mielone z posiekaną cebulą i ząbkiem czosnku, dodać winem, czekać że odparuje a następnie dodać gorący bulion, aż będzie dobrze ugotowane. Ostudzić i dodać sos BBQ, a następnie doprawić solą i pieprzem.
Przygotuj świeży makaron, łącząc składniki i ugniatając je ręcznie, aż będą gładkie i jednorodne. Odstawić do lodówki na 60 minut.
Rozwałkować ciasto, dbając o zachowanie równomiernej grubości. Nałożyć nadzienie tylko na połowę ciasta, rozprowadzając je łyżką w odległości około 5 cm.
Użyj ciasta uwolnionego od nadzienia, aby przykryć ravioli, delikatnie dociśnij palcami wokół nadzienia, a następnie uformuj ravioli za pomocą okrągłej foremki do ciasta, aby uformować ravioli o długości co najmniej 8 cm.
Pokrój brzoskwinie na plasterki i umieść je na patelni, karmelizując z gałką masła.
Podsmaż szpinak na osobnej patelni z odrobiną oleju i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Gotować ravioli we wrzącej osolonej wodzie przez 6-8 minut i podawać udekorowane karmelizowanymi brzoskwiniami i podsmażonym szpinakiem.