Składniki: (na jedną formę 36X10 cm, wysokość 2,5 cm)
NA CIASTO BRISÉE
- Mąka 00 200 g
- Zimne masło 100 g
- Zimna woda 70 g
- Sól
- Tymianek 2 gałązki
DLA KARMELIZOWANEJ CEBULI
- Czerwona cebula 180 g
- Masło 15 g
- Brązowy cukier 20 g
- Ocet z białego wina 20 g
DO NADZIENIA
- Przygotowana karmelizowana cebula
- Brzoskwinia z nektarynką (125 g)
- Gorgonzola 150 g
- Mleko 65 g
- Świeża płynna śmietana 75 g
- Średnie jajka 2
- Sól i pieprz
- Tymianek 2 gałązki
Procedura
CIASTO BRISÉE
Umieść mąkę na stolnicy razem z zimnym, schłodzonym masłem w małych kawałkach i ugniataj wszystko razem jak piasek. Następnie dodaj lodowatą wodę, tymianek w płatkach i szczyptę soli; następnie ugniataj, aż składniki będą zwarte. Teraz szybko ugniataj mieszaninę ręcznie i uformuj ją w bochenek. Następnie zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę przed użyciem.
DLA KARMELIZOWANEJ CEBULI
Obrać cebulę i pokroić w plastry o szerokości 1 cm. Następnie roztop masło na nieprzywierającej patelni, dodaj cebulę i brązowy cukier, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. W tym momencie zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i zalej cebulę octem. Pozostawić do wyschnięcia i odstawić do ostygnięcia
NADZIENIE
W misce umieścić mleko, śmietanę, jajka, szczyptę soli i pieprzu oraz obrany tymianek.
Ubij wszystko ręczną trzepaczką. Następnie dodać posiekaną gorgonzolę, pokrojoną w kostkę brzoskwinię i przygotowaną karmelizowaną cebulę (z wyjątkiem kilku kawałków, które należy odłożyć do ostatecznej dekoracji). Dobrze wymieszać i odstawić.
SKŁAD
Wyjmij ciasto brisée z lodówki i rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, używając wałka do ciasta, aż uzyskasz prostokąt o wymiarach około 40×15 cm. Umieść go w wysmarowanej masłem formie do pieczenia i dociśnij, aby ciasto dobrze przylegało do krawędzi, odcinając nadmiar ciasta małym nożem.
Napełnij skorupkę brisée nadzieniem, używając łyżki tak, aby płyn uwolniony ze składników pozostał na dnie miski. Dopiero w ostatniej chwili wyjąć tę ostatnią i rozprowadzić ją równomiernie po całym nadzieniu.
DEKOROWANIE
Pokroić drugą brzoskwinię na bardzo cienkie plasterki i ułożyć je wzdłuż długich boków quiche, układając je pod kątem i lekko zachodząc na siebie.
PIECZENIE
Piec w statycznym piekarniku rozgrzanym do 200° przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć quiche z piekarnika, ułożyć łodygi cebuli z boku i uzupełnić różyczkami tymianku. Piec przez kolejne 3-4 minuty w tej samej temperaturze i pozostawić do ostygnięcia przed podaniem.