Pytanie na Śniadanie

Tarta z brzoskwiniami, czerwoną cebulą i serem gorgonzola

Składniki: (na jedną formę 36X10 cm, wysokość 2,5 cm)

NA CIASTO BRISÉE

  • Mąka 00 200 g
  • Zimne masło 100 g
  • Zimna woda 70 g
  • Sól 
  • Tymianek 2 gałązki

DLA KARMELIZOWANEJ CEBULI

  • Czerwona cebula 180 g
  • Masło 15 g
  • Brązowy cukier 20 g
  • Ocet z białego wina 20 g

DO NADZIENIA

  • Przygotowana karmelizowana cebula
  • Brzoskwinia z nektarynką (125 g)
  • Gorgonzola 150 g
  • Mleko 65 g
  • Świeża płynna śmietana 75 g
  • Średnie jajka 2
  • Sól i pieprz
  • Tymianek 2 gałązki

Procedura

CIASTO BRISÉE

Umieść mąkę na stolnicy razem z zimnym, schłodzonym masłem w małych kawałkach i ugniataj wszystko razem jak piasek. Następnie dodaj lodowatą wodę, tymianek w płatkach i szczyptę soli; następnie ugniataj, aż składniki będą zwarte. Teraz szybko ugniataj mieszaninę ręcznie i uformuj ją w bochenek. Następnie zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę przed użyciem.

DLA KARMELIZOWANEJ CEBULI

Obrać cebulę i pokroić w plastry o szerokości 1 cm. Następnie roztop masło na nieprzywierającej patelni, dodaj cebulę i brązowy cukier, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. W tym momencie zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i zalej cebulę octem. Pozostawić do wyschnięcia i odstawić do ostygnięcia

NADZIENIE

W misce umieścić mleko, śmietanę, jajka, szczyptę soli i pieprzu oraz obrany tymianek.

Ubij wszystko ręczną trzepaczką. Następnie dodać posiekaną gorgonzolę, pokrojoną w kostkę brzoskwinię i przygotowaną karmelizowaną cebulę (z wyjątkiem kilku kawałków, które należy odłożyć do ostatecznej dekoracji). Dobrze wymieszać i odstawić.

SKŁAD

Wyjmij ciasto brisée z lodówki i rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, używając wałka do ciasta, aż uzyskasz prostokąt o wymiarach około 40×15 cm. Umieść go w wysmarowanej masłem formie do pieczenia i dociśnij, aby ciasto dobrze przylegało do krawędzi, odcinając nadmiar ciasta małym nożem.

Napełnij skorupkę brisée nadzieniem, używając łyżki tak, aby płyn uwolniony ze składników pozostał na dnie miski. Dopiero w ostatniej chwili wyjąć tę ostatnią i rozprowadzić ją równomiernie po całym nadzieniu.

DEKOROWANIE

Pokroić drugą brzoskwinię na bardzo cienkie plasterki i ułożyć je wzdłuż długich boków quiche, układając je pod kątem i lekko zachodząc na siebie.

PIECZENIE

Piec w statycznym piekarniku rozgrzanym do 200° przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć quiche z piekarnika, ułożyć łodygi cebuli z boku i uzupełnić różyczkami tymianku. Piec przez kolejne 3-4 minuty w tej samej temperaturze i pozostawić do ostygnięcia przed podaniem.


Więcej na ten temat