Składniki
- 1 duży pęczek rzodkiewki
- 1 wąski bakłażan
- 1 cukinia zielona
- 1 cukinia żółta
- 3 aromatyczne pomidory, najlepiej podłużne np. rzymskie
PIPERADA - SOS DO ZAPIEKANIA
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1 liść laurowy
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
Oliwa smakowa do polania finalnego dania
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
PESTO Z RZODKIEWKI
- 1 duży pęczek rzodkiewki
- Garść nerkowców
- 1 ząbek czosnku
- Ok 100 ml oliwy
- Ok 40 g tartego sera typu parmezan
- Sól i pieprz