Pytanie na Śniadanie

Pizza z sosem romesco

Składniki

Przepis na 4 pizze:

·      500 g mąki pszennej typ 00

·      300 ml letniej wody 

·      7 g drożdży instant 

·      1 szczypta soli 

·      2 g cukru 

·      1 łyżka oliwy z oliwek 

 

Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć elastyczne i nieklejące się ciasto. Podziel na 4 części, każdą część uformuj w kulę i pozwól mu wyrosnąć, aż podwoi swoją objętość.

 

Sos Romesco:

 

·      4 czerwone papryki, drobno posiekane 

·      6 pomidorów pokrojonych w kostkę 

·      100 g chleba 

·      100 g orzechów laskowych 

·      100 g migdałów 

·      1 główka czosnku 

·      150 ml oliwy z oliwek 

·      3 łyżki octu z białego wina

·      Sól, pieprz czarny, pieprz cayenne 

 

Piecz paprykę, pomidory oraz orzechy laskowe w piekarniku rozgrzanym do 200 st. aż będą zarumienione (orzechy wyjmij, gdy będą złociste, natomiast pomidory i paprykę pozostaw dłużej, aż skórka będzie odchodzić od miąższu).

Chleb pokrój na kostkę i praż na jednej łyżce oleju, aby uzyskać grzanki.

 

Po upieczeniu, pomidory i paprykę obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze z pozostałymi składnikami. Mieszaj, aż uzyskasz niezbyt delikatną pastę. 

 

Ciasto rozwałkuj, dodaj sos romesco, pieczoną żółtą paprykę, czerwoną cebulę i ewentualnie ser (feta lub mozzarella). 

 

Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 7-8 minut.

Więcej na ten temat