Pytanie na Śniadanie

Racuchy z jabłkami

Składniki

• 275 g mąki pszennej

• 2 jajka 

• 380-400 ml letniego mleka 

• 500 g jabłek, pokrojonych w kostkę 

• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

• 2 łyżeczka cukru 

• Szczypta soli

• Olej do smażenia


Do podania:

• Karmelizowane jabłka 

• Cukier puder 

• Mięta 


W misce wymieszaj mleko, sól, cukier, jajka i drożdże. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj, dodaj jabłka i kompozycja jest gotowa. 


Smażymy racuchy na rozgrzanym oleju i podajemy z miętą, karmelizowanymi jabłkami i cukrem pudrem.


Więcej na ten temat