Pytanie na Śniadanie

Jagodzianki, cz. 2

Podpowiadamy jak przygotować jagody do pieczenia, jak zawijać drożdżówki, no i oczywiście - jak zrobić wspaniałą, maślaną kruszonkę.

Przepis na domowe jagodzianki


ciasto drożdżowe:

  • 160 g masła
  • 120 ml mleka
  • 10 g drożdży instant lub 20 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 2 jaja
  • 30 g kwaśnej śmietany

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 75 g brązowego cukru
  • 75 g masła

Nadzienie:

  • 700 g jagód
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru


Więcej na ten temat