Pytanie na Śniadanie

Polędwiczka wieprzowa w sosie porowo-orzechowym i skarmelizowaną wiśnią

Składniki

  • 1 por
  • 100g orzechów nerkowca
  • 200ml Śmietanki 30% (uht, w kartoniku)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g świeżych wiśnie
  • Sól, pieprz, wędzona papryka


Drobno posiekaj por, cebulę, czosnek i smaż na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu aż zmiękną. Następnie dodaj drobno posiekane orzechy nerkowce, sól, pieprz, wędzoną paprykę, mieszaj, smaż 2 minuty i dodaj śmietankę. Gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Aby uzyskać aksamitną konsystencję sos możesz zmiksować.


  • 1 polędwiczka wieprzowa

Szczypta: rozmarynu, chilli, miodu, soli, pieprzu, oliwy z oliwek.


Polędwiczki marynuj wszystkimi składnikami przez co najmniej godzinę. Polędwiczkę smaż z każdej strony do uzyskania złocistego koloru, przełóż na gorącą tackę do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, góra-dół, przez 10-15 (w zależności od wielkości kawałka mięsa).


Wiśnie pokrój na pół, pomieszaj z 1 łyżeczką cukru, i smaż na patelni aż trochę zmiękną.


Serwuj polędwiczki wieprzowe z sosem i karmelizowaną wiśnią.

Więcej na ten temat