Pytanie na Śniadanie

Rogaliki z serem śmietankowym, łososiem wędzonym i sosem z awokado

Składniki


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150g wędzonego łososia w plasterkach
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 1 cytryna
  • 2 sztuki dojrzałego awokado
  • 100g jogurtu naturalnego
  • Oliwa z oliwek
  • natka koperku


 Z ciasta francuskiego wytnij koło i z nożem podziel ciasto na 8 równych kawałków.


Na najszerszą, zewnętrzną część ciasta ułóż 1 łyżeczką serka śmietankowego, dodaj plasterek łososia, dopraw skórką z cytryny, pieprzem i odrobiną koperku. Zroluj kawałek od szerszej części do węższej, abyś uzyskał kształt rogalika. Posmaruj rogalik ubitym żółtkiem z mlekiem, i piecz w piekarniku rozgrzanym na 200 st Celsiusza przez 15-20 minut.


Aby zrobić sos, zblenduj awokado, jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę z oliwek.


Smacznego! 

Więcej na ten temat