Pytanie na Śniadanie

Grecka musaka

Składniki

  • szalotka - 2 szt. 
  • czosnek - 3 ząbki 
  • sól, czarny pieprz 
  • kumin, oregano, cynamon 
  • oliwa z oliwek 
  • jagnięcina mielona - 200 g 
  • ziemniaki - 6 szt. 
  • puszka pomidorów - 2 szt. 
  • bakłażan - 2 szt. 

beszamel: 

  • masło - 25 g 
  • mąka - 25 g 
  • mleko - 300 ml 
  • gałka muszkatołowa 

Posiekaj drobno szalotkę i czosnek i podsmaż na oliwie. Dodaj mięso i podsmaż na patelni. Następnie dopraw wszystko przyprawami i zalej pomidorami z puszki. Dorzuć szalotkę i czosnek. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i podgotuj. Bakłażany pokrój w plastry, posól a następnie odsącz na ręczniku papierowym. Podsmaż je na oliwie na złoty kolor. W naczyniu do zapiekania układaj naprzemiennie: warstwa ziemniaków, sosu z mięsem, bakłażana itp. aż do wyczerpania składników. Teraz przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dorzuć mąkę, a następnie mleko. Mieszaj aż masa zgęstnieje. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Wierzch zapiekanki przykryj beszamelem i wstaw do piekarnika.


Więcej na ten temat