Pytanie na Śniadanie

Krokiety z młodych ziemniaków

Krokiety z młodych ziemniaków - panierowane i smażone- podane z gniecionym groszkiem z miętą i pieczonym serem ricotta


Składniki

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 200g twardego sera
  • 4 jajka 
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200g maki pszennej
  • 200 g bułki tartej
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • 1l zsiadłego mleko
  • 250g groszku
  • 2 łyżki masła
  • 30g świeżej mięty
  • Sól, pieprz do smaku
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 mały serek ricotta
  • 2 ł oliwy

Po szczypcie: papryka słodka, chilli, skórka z cytryny, oregano, soli

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy i gotujemy. Jeszcze ciepłe dokładnie rozgniatamy. Gdy przestygną, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ser, 1 jajko i połowę posiekanego szczypiorku. Formujemy z ziemniaków kulki. Obtaczamy je w mące, pozostałych rozmąconych jajkach i bułce tartej. Czynność powtarzamy dwa razy. Krokiety smażymy w oleju rozgrzanym do 170 stopni. Gdy zrobią się chrupiące i rumiane, wyjmujemy je z tłuszczu i odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy ze zsiadłym mlekiem, posypane resztą szczypiorku.

Groszek: rozmrożony groszek podsmażyć na maśle i kiedy lekko zmięknie ugnieść z siekaną miętą. Finalnie doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny

Mały serek ricotta skropić oliwą i oprószyć przyprawami. Upiec w 210 C na złoto – zwykle zabiera to 25 minut

Więcej na ten temat