Krokiety z młodych ziemniaków - panierowane i smażone- podane z gniecionym groszkiem z miętą i pieczonym serem ricotta
Składniki
- 500 g młodych ziemniaków
- 200g twardego sera
- 4 jajka
- 1 pęczek szczypiorku
- 200g maki pszennej
- 200 g bułki tartej
- olej słonecznikowy do smażenia
- 1l zsiadłego mleko
- 250g groszku
- 2 łyżki masła
- 30g świeżej mięty
- Sól, pieprz do smaku
- Sok z ½ cytryny
- 1 mały serek ricotta
- 2 ł oliwy
Po szczypcie: papryka słodka, chilli, skórka z cytryny, oregano, soli
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy i gotujemy. Jeszcze ciepłe dokładnie rozgniatamy. Gdy przestygną, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ser, 1 jajko i połowę posiekanego szczypiorku. Formujemy z ziemniaków kulki. Obtaczamy je w mące, pozostałych rozmąconych jajkach i bułce tartej. Czynność powtarzamy dwa razy. Krokiety smażymy w oleju rozgrzanym do 170 stopni. Gdy zrobią się chrupiące i rumiane, wyjmujemy je z tłuszczu i odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy ze zsiadłym mlekiem, posypane resztą szczypiorku.
Groszek: rozmrożony groszek podsmażyć na maśle i kiedy lekko zmięknie ugnieść z siekaną miętą. Finalnie doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny
Mały serek ricotta skropić oliwą i oprószyć przyprawami. Upiec w 210 C na złoto – zwykle zabiera to 25 minut