Pytanie na Śniadanie

Pieczone młode ziemniaki tzw. Hasselback

Pieczone młode ziemniaki tzw. hasselback z salsą ziołową i pieczonym udkiem kurczaka

Składniki

Składniki na 6 porcji:

  • 500g młodych ziemniaków średniej wielkości
    100 ml oleju kokosowego rafinowanego
    4 gałązki świeżego rozmarynu
    sól i czarny pieprz
  • 4 grubsze patyki do szaszłyka


Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przy pomocy bardzo ostrego noża ponacinać na cienkie 2 – 3 mm paski. Ważne jest, aby w trakcie uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół!

Ponacinać w ten sam sposób wszystkie ziemniaki, a kiedy będą gotowe przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać połową oleju, obsypać szczyptą soli, pieprzu oraz rozmarynem i piec przez 20 – 25 minut.

Po upływie tego czasu blachę z ziemniakami wysunąć, oblać pozostałym olejem, oprószyć większą ilością soli oraz pieprzu i piec kolejne 20 minut. Po tym czasie podawać gorące z salsą


Salsa

  • 50g natki pietruszki
  • 50g bazylii
  • 20g koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • Odrobina chilli do smaku
  • 100ml oliwy
  • Ocet, sól, pieprz do smaku
  • Składniki salsy zmiksować pulsacyjnie i finalnie doprawić do smaku


Udko kurczaka

  • 600g udek kurczaka
  • Ok 30ml oleju rzepakowego
  • łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżka oregano
  • 1łyżka suszonego tymianku
  • ½ siekanej cytryny

Mięso ponacinać i wymasować z przyprawami. Upiec w piekarniku ok 35 minut w 190 C. Polecam to przygotować razem z kurczakiem.

Więcej na ten temat