Amerykańska kanapka Muffuletta – gwiazda Nowego Orleanu pełna dodatków i bardzo obszerna
Składniki
- Chleb żytni 1 bochenek
- Sałatka piklowa warzywna 1 słoik
- Oliwki zielone bez pestek 1 mały słoik
- Oliwa z oliwek 4 łyżki
- Włoskie salami 200g
- Szynka parmeńska w plastrach 100 g
- Mortadela 100g
- Ser provolone 100g
- Ser żółty szwajcarski dojrzewający 100 g
- Sól do smaku
Sałatkę warzywną odcedzamy z marynaty, oliwki siekamy na grube kawałki i dokładamy do warzyw, doprawiamy oliwą i odstawiamy
- chleb przekroić horyzontalnie i skropić oliwą z oliwek...
- na dolnej części ułożyć kolejno: szynkę, salami, mortadelę, sery, sałatkę z oliwek; całość przykryć górną warstwą chleba i przekroić na cztery części.
Słodki pudding z bułek z rodzynkami i cynamonem
Skldniki
- Bułki pszenne 6 szt, mogą być typu „małgośka”
- Mleko 0,5l
- Miód 100g
- Masło 100g
- Cynamon 1 łyżka
- Rodzynki 150g
- Jajko 3szt
- Rum 30ml
Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, bułki kroimy w kromki a rodzynki namaczamy w rumie.
Do miski wlewamy mleko, w oddzielnej misce wybijamy i roztrzepujemy jajka. Kromki bułki moczymy w mleku a następnie jajku i układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Warstwę bułek posypujemy cynamonem oraz rodzynkami i przykrywamy kolejną warstwą namoczonych w mleku i jajkach bułek, tak do wyczerpania produktów.
Całość oprószamy z wierzchu cynamonem, polewamy miodem, rumem pozostałym po namaczaniu rodzynek i roztopionym masłem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 25 min.
Podajemy na gorąco.