Pytanie na Śniadanie

Kanapka muffuletta i pudding

Amerykańska kanapka Muffuletta – gwiazda Nowego Orleanu pełna dodatków i bardzo obszerna

 Składniki

  • Chleb żytni 1 bochenek
  • Sałatka piklowa warzywna 1 słoik
  • Oliwki zielone bez pestek 1 mały słoik
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Włoskie salami 200g
  • Szynka parmeńska w plastrach 100 g
  • Mortadela 100g
  • Ser provolone 100g
  • Ser żółty szwajcarski dojrzewający 100 g
  • Sól do smaku

Sałatkę warzywną odcedzamy z marynaty, oliwki siekamy na grube kawałki i dokładamy do warzyw, doprawiamy oliwą i odstawiamy

- chleb przekroić horyzontalnie i skropić oliwą z oliwek...

- na dolnej części ułożyć kolejno: szynkę, salami, mortadelę, sery, sałatkę z oliwek; całość przykryć górną warstwą chleba i przekroić na cztery części.



Słodki pudding z bułek z rodzynkami i cynamonem

Skldniki

  • Bułki pszenne 6 szt, mogą być typu „małgośka”
  • Mleko 0,5l
  • Miód 100g
  • Masło 100g
  • Cynamon 1 łyżka
  • Rodzynki 150g
  • Jajko 3szt
  • Rum 30ml

Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, bułki kroimy w kromki a rodzynki namaczamy w rumie.

Do miski wlewamy mleko, w oddzielnej misce wybijamy i roztrzepujemy jajka. Kromki bułki moczymy w mleku a następnie jajku i układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Warstwę bułek posypujemy cynamonem oraz rodzynkami i przykrywamy kolejną warstwą namoczonych w mleku i jajkach bułek, tak do wyczerpania produktów.

Całość oprószamy z wierzchu cynamonem, polewamy miodem, rumem pozostałym po namaczaniu rodzynek i roztopionym masłem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 25 min.

Podajemy na gorąco. 



 

Więcej na ten temat