Pytanie na Śniadanie

Kanapka panini z mozzarellą i kanapka wegetariańska

Zdrowa kanapka panini z mozzarellą, szynką parmeńską i rukolą

Skladniki

  • Chleb bio 4 kromki
  • Szynka parmeńska 4 plastry
  • ser żółty 8 plastrów
  • pomidory 2 sztuki
  • suszone pomidory 10 szt
  • bazylia 1 pęczek
  • oliwki czarne 1 garść
  • rukolą 1 opakowanie
  • oliwa 0.5 szklanki

Oliwę wlej do kielicha blendera. Dodaj suszone pomidory i kilka listków bazylii. Całość zmiksuj na gęstą pastę. Kromki chleba posmaruj wcześniej przygotowaną pastą. Pomidory umyj i osusz, a następnie pokrój w plasterki. Oliwki pokrój na równe krążki. Na posmarowaną pastą kromkę chleba połóż dwa plastry sera żółtego, plaster szynki parmeńskiej, pomidora oraz oliwki. Przykryj drugą kromką. Gotowe panini z szynką i serem połóż na ruszt grilla elektrycznego, zamknij pokrywę i grilluj z obu stron, aby chleb zrobił się chrupiący, a ser wewnątrz dobrze się rozpuścił. Rukolę wymieszaj z oliwą.


Gotowe panini z szynką i serem przekrój na pół i podawaj z sałatką.


Zdrowa wegetariańska kanapka z pieczonymi sezonowymi warzywami i surówką z czerwonej kapusty

Składniki

  • Chleb gruboziarnisty 2 kromki
  • Cukinia 2 grube plastry
  • Papryka czerwona ½ szt
  • Czosnek 3 ząbki
  • Marchew 1/2szt
  • Poszatkowana czerwona kapusta 1 garść
  • Suszone pomidory w oleju 4 szt
  • Bazylia kilka liści
  • Sól do smaku
  • Oliwa z oliwek do polania
  • Sok z cytryny 3 łyżki

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Paprykę przekrój na 2 części i razem z cukinią ułóż na blaszce, dorzuć obrane ząbki czosnku i wszystko dokładnie posmaruj oliwą. Włóż do piekarnika na 10-15 minut. Piecz do czasu, aż z papryki zacznie odstawać skórka.

Kapustę wymasuj dłonią z sokiem cytryny i dużą szczyptą soli. Odstaw, żeby zmiękła.

Marchewkę pokrój w długie paski przy pomocy obieraczki do warzyw.

Kromki chleba wrzuć do tostera albo podsmaż (z obu stron) na suchej patelni. Powinny się zarumienić.

Upieczoną paprykę przykryj na 5 minut ściereczką, żeby skórka łatwiej odstała. Zdejmuj skórkę.

Na chlebie rozsmaruj upieczony czosnek. Równomiernie ułóż wszystkie dodatki, złóż w całość.

Przekrój na pół.

 


Więcej na ten temat