Pytanie na Śniadanie

Tost francuski z chałki

Śniadanie:

  • chałka (2-4 kromki na osobę)
  • jajka 2 szt
  • mleko 100 ml 
  • czerwona cebula 1 szt 
  • pieczarki duże 4 szt 
  • suszona bazylia 1 łyżeczka  
  • natka pietruszki do dekoracji 
  • pomidory w puszce 200 ml 
  • olej roślinny / masło do smażenia 
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, podsmażamy na nim pokrojoną w pół talarki czerwoną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Kiedy cebulka zmięknie, a pieczarki się ze złocą dodajemy pomidory, suszoną bazylię i posiekaną natkę pietruszki. Całość przesmażamy chwilę, aż sos pomidorowy zgęstnieje.

W głębokim talerzu bełtamy jajka z mlekiem.

Chałkę kroimy na kromki, każda grubości około 1,5 centymetra.

Kromki maczamy w rozbełtanym jajku. Najlepiej lekko przycisnąć, żeby jajko weszło w głąb chałki, ale ostrożnie, żeby chałka nie rozmiękła za bardzo.

Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej nasączone jajkiem kromki, aż się ze złocą z każdej strony.

Usmażoną chałkę układamy na talerzu, a na wierzchu układamy gęsty pomidorowy sos. Całość możemy udekorować kilkoma listkami pietruszki.


Więcej na ten temat