Placuszki z bobu z dipem limonkowym i wędzonym łososiem
Składniki
- 1kg bobu
- 1szt cebula duża
- 1 jajko
- 100g mąka pszenna
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 40ml oleju
- 60g sera feta
- pieprz czarny
- plastry wędzonego łososia
Dip
- Jogurt bałkański
- Łyżka majonezu
- Limonka
- Sól, pieprz
- Szczypta mielonego kminku
Bób parzymy w lekko osolonej wodzie. Następnie wystudzamy w zimnej wodzie i obieramy.
Przełóż bób do miski, dodajemy ser feta i rozkruszamy całość za pomocą widelca. Dodajemy jajko, mąkę, doprawiamy pieprzem oraz czosnkiem i dokładnie mieszamy. Teraz nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnie formując małe placuszki. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony aby były rumiane i chrupiące. składniki na dip dokładnie ze sobą mieszamy nakładamy na placuszki, na wierzch układamy wędzonego łososia.