Pytanie na Śniadanie

Placuszki z bobu z dipem limonkowym

Placuszki z bobu z dipem limonkowym i wędzonym łososiem 

Składniki

  • 1kg bobu
  • 1szt cebula duża
  • 1 jajko
  • 100g mąka pszenna
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 40ml oleju
  • 60g sera feta
  • pieprz czarny
  • plastry wędzonego łososia 

Dip

  • Jogurt bałkański
  • Łyżka majonezu
  • Limonka
  • Sól, pieprz
  • Szczypta mielonego kminku 

Bób parzymy w lekko osolonej wodzie. Następnie wystudzamy w zimnej wodzie i obieramy.  

Przełóż bób do miski, dodajemy ser feta i rozkruszamy całość za pomocą widelca. Dodajemy jajko, mąkę, doprawiamy pieprzem oraz czosnkiem i dokładnie mieszamy. Teraz nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnie formując małe placuszki. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony aby były rumiane i chrupiące. składniki na dip dokładnie ze sobą mieszamy nakładamy na placuszki, na wierzch układamy wędzonego łososia. 


Więcej na ten temat