Przepis
Składniki
- 2 bakłażany
- pół cebuli
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 60 g sera (startego)
- do smaku trochę ser provola
- 170 g ryżu Carnaroli
- 300 g mieszanego mięsa mielonego
- 500 ml bulionu warzywnego (marchew, seler, cebula i pietruszka)
Przygotowanie
Umyć i obrać bakłażany. Przekroić je wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążyć miąższ, tak aby uzyskać małe łódeczki.
Umieścić łódeczki bakłażana w soli na około 30 minut, aby usunąć wodę roślinną.
Pokroić miąższ bakłażanów w kostkę, zasyp solą i umieść pod ciężarem na około 30 minut.
Osuszyć łódki bakłażana z wody roślinnej za pomocą bibuły, uważając, aby nie zniszczyć ich przez poklepywanie.
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, doprawić odrobiną oliwy i piec w temperaturze 180° z wentylacją przez około 20 minut.
Dobrze wycisnąć miąższ bakłażanów i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ryż
Posiekać pół cebuli. Wlać oliwę z oliwek na dużą patelnię i podsmażyć cebulę.
Gdy stanie się przezroczysta, dodać mięso mielone i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę bakłażany i dobrze wymieszać. Kontynuować gotowanie przez około 5 minut.
Następnie dodajemy ryż i obsmażamy go. Ryż będzie odpowiednio opieczony, gdy ziarna staną się przezroczyste.
Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj łyżką. Dopraw solą.
Następnie dodaj kilka chochli bulionu warzywnego i gotuj risotto przez około 20 minut. Pod koniec ryż powinien być lekko al dente.
Przygotowanie
Risotto musi ostygnąć. W międzyczasie ścieramy ser i kroimy ser provolę w kostkę. Dodaj sery do risotto i równomiernie wymieszaj.
Używając łyżki, napełnij bakłażanowe łódeczki risotto.
Wykończyć kilkoma kostkami provoli i posypać startym serem.
Piec nadziewane bakłażany z ryżem i mięsem w temperaturze 180° przez około 40 minut.
Serwować gorące.