Pytanie na Śniadanie

Pieczone bakłażany nadziewane ryżem i mięsem

Przepis


Składniki

  • 2 bakłażany
  • pół cebuli
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 60 g sera (startego)
  • do smaku trochę ser provola
  • 170 g ryżu Carnaroli
  • 300 g mieszanego mięsa mielonego
  • 500 ml bulionu warzywnego (marchew, seler, cebula i pietruszka)

Przygotowanie

Umyć i obrać bakłażany. Przekroić je wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążyć miąższ, tak aby uzyskać małe łódeczki.

Umieścić łódeczki bakłażana w soli na około 30 minut, aby usunąć wodę roślinną.

Pokroić miąższ bakłażanów w kostkę, zasyp solą i umieść pod ciężarem na około 30 minut.

Osuszyć łódki bakłażana z wody roślinnej za pomocą bibuły, uważając, aby nie zniszczyć ich przez poklepywanie.

Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, doprawić odrobiną oliwy i piec w temperaturze 180° z wentylacją przez około 20 minut.

Dobrze wycisnąć miąższ bakłażanów i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Ryż

Posiekać pół cebuli. Wlać oliwę z oliwek  na dużą patelnię i podsmażyć cebulę.

Gdy stanie się przezroczysta, dodać mięso mielone i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę bakłażany i dobrze wymieszać. Kontynuować gotowanie przez około 5 minut.

Następnie dodajemy ryż i obsmażamy  go. Ryż będzie odpowiednio opieczony, gdy ziarna staną się przezroczyste.

Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj łyżką. Dopraw solą.

Następnie dodaj kilka chochli bulionu warzywnego i gotuj risotto przez około 20 minut. Pod koniec ryż powinien być lekko al dente.


Przygotowanie

Risotto musi ostygnąć.  W międzyczasie ścieramy  ser i kroimy ser provolę w kostkę. Dodaj sery do risotto i równomiernie wymieszaj.

Używając łyżki, napełnij bakłażanowe łódeczki risotto.

Wykończyć kilkoma kostkami provoli i posypać startym serem.

Piec nadziewane bakłażany z ryżem i mięsem w temperaturze 180° przez około 40 minut.


Serwować gorące.

Więcej na ten temat