Pytanie na Śniadanie

Róże z bakłażana

Przepis


RÓŻE Z BAKŁAŻANA

Składniki

  • 1 rolka prostokątnego ciasta francuskiego
  • 400 g długich bakłażanów
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g sosu pomidorowego
  • 1 mozzarella
  • Bazylia i mięta
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Sól i pieprz
  • olej do smażenia

Akcesoria

Blacha z formy do muffinów


PRZYGOTOWANIE

Podsmaż ząbek czosnku w rondelku, następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok.

Pokrój bakłażany prostopadle wzdłuż, tworząc plastry o średnicy około 8 cm i grubości 2-3 mm. Pokroić plastry bakłażana na pół w półksiężyce, umieścić je na chłonnym papierze kuchennym i lekko posolić.

Doprowadzić olej do temperatury 175°C, smażyć po kilka bakłażanów na raz, gdy lekko się zrumienią, odsączyć je i ułożyć na papierze do smażenia. Postępuj w ten sam sposób, aż skończą ci się plastry bakłażana.

Rozwinąć ciasto francuskie i wyciąć 6 pasków o szerokości 5-6 cm. Rozłóż łyżkę startego parmezanu na powierzchni każdego paska. Nałożyć na siebie usmażone plastry bakłażana, pozostając poza górną krawędzią ciasta francuskiego, posypać posiekaną miętą i bazylią oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Teraz zacznij formować róże. Złóż dolną krawędź ciasta wzdłuż linii środkowej, tworząc kieszeń, aby pomieścić nadzienie, zwiń wypełnione ciasto w spiralę. Dodaj na środek kawałki mozzarelli, które dobrze odsączyłeś na papierze kuchennym.

Umieść powstałe róże z bakłażana we wgłębieniach uprzednio wysmarowanej masłem blacha z formy do muffinów.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° przez około 35 minut. Gdy tylko róże z bakłażana staną się złotobrązowe, można wyjąć je z piekarnika.

Podawać różyczki bakłażana na ciepło, w towarzystwie łyżeczki sosu pomidorowego wlanego do wgłębienia i kilku małych listków ziół.




Więcej na ten temat