Przepis
RÓŻE Z BAKŁAŻANA
Składniki
- 1 rolka prostokątnego ciasta francuskiego
- 400 g długich bakłażanów
- 50 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 150 g sosu pomidorowego
- 1 mozzarella
- Bazylia i mięta
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Sól i pieprz
- olej do smażenia
Akcesoria
Blacha z formy do muffinów
PRZYGOTOWANIE
Podsmaż ząbek czosnku w rondelku, następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok.
Pokrój bakłażany prostopadle wzdłuż, tworząc plastry o średnicy około 8 cm i grubości 2-3 mm. Pokroić plastry bakłażana na pół w półksiężyce, umieścić je na chłonnym papierze kuchennym i lekko posolić.
Doprowadzić olej do temperatury 175°C, smażyć po kilka bakłażanów na raz, gdy lekko się zrumienią, odsączyć je i ułożyć na papierze do smażenia. Postępuj w ten sam sposób, aż skończą ci się plastry bakłażana.
Rozwinąć ciasto francuskie i wyciąć 6 pasków o szerokości 5-6 cm. Rozłóż łyżkę startego parmezanu na powierzchni każdego paska. Nałożyć na siebie usmażone plastry bakłażana, pozostając poza górną krawędzią ciasta francuskiego, posypać posiekaną miętą i bazylią oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Teraz zacznij formować róże. Złóż dolną krawędź ciasta wzdłuż linii środkowej, tworząc kieszeń, aby pomieścić nadzienie, zwiń wypełnione ciasto w spiralę. Dodaj na środek kawałki mozzarelli, które dobrze odsączyłeś na papierze kuchennym.
Umieść powstałe róże z bakłażana we wgłębieniach uprzednio wysmarowanej masłem blacha z formy do muffinów.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° przez około 35 minut. Gdy tylko róże z bakłażana staną się złotobrązowe, można wyjąć je z piekarnika.
Podawać różyczki bakłażana na ciepło, w towarzystwie łyżeczki sosu pomidorowego wlanego do wgłębienia i kilku małych listków ziół.