Pytanie na Śniadanie

Crostini ze smażonymi bakłażanami

Przepis


Grzanki

4 kromki chleba rustykalnego

Bakłażany

  • 500 g czarnych owalnych bakłażanów
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • Bazylia i natka pietruszki
  • Sól

Sos jogurtowy

  • 1 jogurt naturalny
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • odrobina czosnku w proszku

Do podania

4 plastry gotowanej szynki


PRZYGOTOWANIE

Umyj bakłażany i pokrój je na około 1 cm plastry, posól je i umieść w durszlaku na co najmniej 1 godzinę, aby straciły wodę roślinną.

Po godzinie odpoczynku osusz bakłażany papierem kuchennym.

Wlej olej na patelnię i rozgrzej go. Zacznij smażyć bakłażany po kilka plastrów na raz, a gdy będą gotowe, połóż je na arkuszu papieru kuchennego, aby nadmiar oleju został wchłonięty.

Pozostaw je do ostygnięcia, a w międzyczasie zajmij się marynatą.

W misce umieść posiekany czosnek, posiekaną bazylię i pietruszkę, ocet i olej.

Umieść smażone bakłażany w naczyniu żaroodpornym lub pojemniku i zalej marynatą.

Lekko wymieszaj i pozostaw marynowane smażone bakłażany w lodówce na 30 minut przed podaniem.

Aby przygotować sos jogurtowy, wystarczy wymieszać składniki i umieścić sos w małej miseczce.

Tostować kromki chleba


SERWOWANIE

Na chlebie ułożyć kilka plastrów bakłażana, plaster szynki i polać sosem, dekorując kilkoma listkami bazylii.


Więcej na ten temat