Quesadilla z pieczonym kurczakiem z ostrym dipem
Składniki:
- 135 g serka śmietankowego z czosnkiem
- 4 szt. placków tortilli
- 1 pierś z kurczaka
- 20 g rukoli
- 200 g sera mozzarelli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka posmarować olejem. Przyprawić solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Upiec lub usmażyć. Tortille posmarować serkiem śmietankowym z czosnkiem. Połowę obsypać tartą mozzarellą. Ułożyć na to pierś z kurczaka, posypać rukolą. Na to ponownie tarta mozzarella. Zawinąć w poł. Smażyć lub piec na lekko złoty kolor.
Ostry dip:
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki posiekanej ostrej papryczki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- ½ wyciśniętego soku z limonki
- Sól, pieprz
- Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszać.