Pytanie na Śniadanie

Dorsz z pomidorkami i dymką

Dorsz pieczony na koprze włoskim z pomidorkami cherry i dymką podany z sałatką z pomidorów malinowych z sosem ziołowo śmietanowym z lubczykiem 

  • Polędwica z dorsza 0,5kg
  • Koper włoski 2szt
  • Pomidorki koktajlowe 200g
  • Czosnek 5 ząbków
  • Dymka 1 pęczek 
  • Olej do pieczenia
  • Sól i pieprz do smaku 

Sałatka:

  • Pomidory malinowe 4szt
  • Czerwona cebula 1szt 
  • Ocet jabłkowy 3 łyżki 
  • Bazylia posiekana 1 łyżka 
  • Czosnek 1 ząbek
  • Lubczyk posiekany 1 łyżka 
  • Koperek posiekany 1 łyżeczka 
  • Sól, pieprz i cukier do smaku 
  • Śmietana 18% gęsta 0,5l 

Koper włoski pokrojony w plastry 4-5 mm. ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, wymieszać z całymi ząbkami czosnku, skropić olejem, oprószyć obficie solą i pieprzem.

Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.

Po tym czasie do naczynia należy dołożyć pomidorki cherry, a na nich ułożyć rybę doprawioną wcześniej solą oraz pieprzem i piec jeszcze nie dłużej niż 15 minut.

W tym czasie umyte pomidory kroimy w cząstki i przekładamy do miski, dodajemy do nich pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie zioła, ocet oraz śmietanę i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i podajemy z upieczonym dorszem razem z warzywami i świeżą dymką. 


Więcej na ten temat