Dorsz pieczony na koprze włoskim z pomidorkami cherry i dymką podany z sałatką z pomidorów malinowych z sosem ziołowo śmietanowym z lubczykiem
- Polędwica z dorsza 0,5kg
- Koper włoski 2szt
- Pomidorki koktajlowe 200g
- Czosnek 5 ząbków
- Dymka 1 pęczek
- Olej do pieczenia
- Sól i pieprz do smaku
Sałatka:
- Pomidory malinowe 4szt
- Czerwona cebula 1szt
- Ocet jabłkowy 3 łyżki
- Bazylia posiekana 1 łyżka
- Czosnek 1 ząbek
- Lubczyk posiekany 1 łyżka
- Koperek posiekany 1 łyżeczka
- Sól, pieprz i cukier do smaku
- Śmietana 18% gęsta 0,5l
Koper włoski pokrojony w plastry 4-5 mm. ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, wymieszać z całymi ząbkami czosnku, skropić olejem, oprószyć obficie solą i pieprzem.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.
Po tym czasie do naczynia należy dołożyć pomidorki cherry, a na nich ułożyć rybę doprawioną wcześniej solą oraz pieprzem i piec jeszcze nie dłużej niż 15 minut.
W tym czasie umyte pomidory kroimy w cząstki i przekładamy do miski, dodajemy do nich pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie zioła, ocet oraz śmietanę i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i podajemy z upieczonym dorszem razem z warzywami i świeżą dymką.