Pulpeciki cielęce z masłem i rosołem, karmelizowaną cebulą, pure i sałatą w sosie śmietanowym z koperkiem i szczypiorkiem
- 0.6 kg mięsa mielonego cielęco-wieprzowego
- 70 g masła
- 70 g rosołu
- 1 jajko
- 1 bułka
- 3 szalotki
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- Pieprz, sól, majeranek
- Ew. Ziarno kopru włoskiego
Dodatki
- Puree ziemniaczane
- Sałata ze śmietaną
- Koper, natka, szczypiorek
Rób tak jak kotlety mielone, ale wtłocz w mięso masło w temperaturze pokojowej i rosół z lodówki. Dopraw. Obsmaż na patelni na lekko złoty kolor i dopiecz ok. 20 min w piecu. Podawaj z puree i klasyczną młodą świeża i chrupiącą sałatą z kwaśną śmietaną i puree ziemniaczanym.