Pytanie na Śniadanie

Pulpeciki cielęce z masłem i rosołem

Pulpeciki cielęce z masłem i rosołem, karmelizowaną cebulą, pure i sałatą w sosie śmietanowym z koperkiem i szczypiorkiem


  • 0.6 kg mięsa mielonego cielęco-wieprzowego
  • 70 g masła
  • 70 g rosołu
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 3 szalotki
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • Pieprz, sól, majeranek
  • Ew. Ziarno kopru włoskiego

Dodatki

  • Puree ziemniaczane
  • Sałata ze śmietaną
  • Koper, natka, szczypiorek


 

Rób tak jak kotlety mielone, ale wtłocz w mięso masło w temperaturze pokojowej i rosół z lodówki. Dopraw. Obsmaż na patelni na lekko złoty kolor i dopiecz ok. 20 min w piecu. Podawaj z puree i klasyczną młodą świeża i chrupiącą sałatą z kwaśną śmietaną i puree ziemniaczanym. 


Więcej na ten temat