Pulpeciki z parmezanem z makaronem bucatini
- 0.6 kg mięsa mielonego - wieprzowo wołowe
- 1 jajko
- 1 bułka
- 100 ml mleka
- Garść parmezanu
- 4 łyżki natki pietruszki
- Szczypta chili
- 1/2 łyżeczki listków świeżego tymiankuw lub 1/2 łyżeczki drobno posiekanych igiełek rozmarynu
- 3 ząbki czosnku starte
- 4 szalotki
- 4 łyżki oliwy
- Sól, pieprz
- Ew. Sos rybny
- Sos pomidorowy
- Makaron bucatini
- Natka pietruszki
- Oliwa
- Parmezan
Mięso dopraw i przygotuj na na mielone kotlety - dopraw je serem, tymiankiem, czosnkiem, rozmarynem. Ukręć z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i piecz z sosem pomidorowym przez ok 25 - 30 min w temperaturze 190 C z termoobiegiem. Makaron ugotuj al dente. Zachowa wodę z gotowania makaronu. Sos dodaj do makaronu. Podlej wodą do konsystencji. Dodaj świeżo mielony pieprz, parmezan i natkę pietruszki.