Pytanie na Śniadanie

Krem z młodej marchewki i pomarańczy zagęszczany mąką lnianą

Zupa krem z młodej marchewki i pomarańczy zagęszczany mąką lnianą

Składniki na 10 osób (2 litrowy garnek):

  • 1,5 kg młodej marchewki z nacią
  • 100g masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 pomarańcze (sok i skórka)
  • 2 łyżki mąki lnianej pełnotłustej brązowej
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Wyszoruj marchwie, oddziel nacie i zachowaj je. Marchewki pokrój w równą kostkę, przesiekaj czosnek i całość podsmaż na maśle klarowanym. Zalej 2 litrami wody i gotuj aż marchewki będą miękkie. Na oddzielnej patelni podgrzej odrobinę masła i dodaj do niego mąkę. Całość zagęść i dodaj do zupy. Zupę zblenduj na gładko, dodaj sok z pomarańczy. Całość zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj skórkę z pomarańczy. Podawaj z oliwą i nacią marchwi.


Gotowe!


Więcej na ten temat