Zupa krem z młodej marchewki i pomarańczy zagęszczany mąką lnianą
Składniki na 10 osób (2 litrowy garnek):
- 1,5 kg młodej marchewki z nacią
- 100g masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 pomarańcze (sok i skórka)
- 2 łyżki mąki lnianej pełnotłustej brązowej
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Wyszoruj marchwie, oddziel nacie i zachowaj je. Marchewki pokrój w równą kostkę, przesiekaj czosnek i całość podsmaż na maśle klarowanym. Zalej 2 litrami wody i gotuj aż marchewki będą miękkie. Na oddzielnej patelni podgrzej odrobinę masła i dodaj do niego mąkę. Całość zagęść i dodaj do zupy. Zupę zblenduj na gładko, dodaj sok z pomarańczy. Całość zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj skórkę z pomarańczy. Podawaj z oliwą i nacią marchwi.
Gotowe!