Drożdżówki z serem i makiem
Zaczyn z drożdży:
- 30g świeżych drożdży ·
- 165ml ciepłego mleka (30°C) ·
- 2 łyżki cukru ·
- 2 łyżki mąki pszennej ·
Ciasto: ·
- 350g mąki pszennej ·
- 1 jajko ·
- 50g roztopionego wystudzonego masła ·
- szczypta soli ·
- wyrośnięty zaczyn ·
- Twaróg: ·
- 350g sera białego (tłusty lub półtłusty) ·
- 2 żółtka ·
- cukier wanilinowy ·
- 1 łyżka cukru ·
- 200g ugotowanego maku
Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami, 2 łyżkami cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na chwilę aż drożdże ruszą. Przesiać mąkę, dodać jedno jajko, szczyptę soli i zaczyn. Wyrobić ok. 5 minut dodając roztopione i wystudzone masło. Odłożyć do wyrośnięcia, aby zdwoiło objętość. Nadzienie serowe: W misce połączyć ser, żółtko, cukier wanilinowy i zwykły. Składanie: Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować prostokąt grubości ok. 1 cm, rozsmarować ser i zwinąć boki do siebie. Wyciąć paski szerokości kilku cm, skręcić i umieścić na blaszce z pergaminem. Drożdżówki powinny lekko podrosnąć i należy je posmarować rozmąconym jajem i upiec w 180 st. C z małą parą – 25 minut. Wykończyć lukrem lub cukrem pudrem.
Marynowane kawałki kurczaka, grillowane i podawane na szpadzie. Serwowane z czerwoną cebulką, chlebkiem "puri" oraz sosem Adżika
Składniki:
- 800g udek z kurczaka bez kości ·
- 100g jogurtu lub maślanki ·
- 2 łyżeczki soli ·
- 50ml oliwy ·
- 6 ząbków czosnku ·
- 50g świeżej kolendry ·
- Szczypta cynamonu ·
- 1 łyżeczka papryki słodkiej ·
- 4 cienkie chlebki puri · Adżika ·
- 2 pikantne papryczki ·
- 2 duże czerwone papryki ·
- 3 ząbki czosnku ·
- pęczek natki pietruszki ·
- 1 łyżka kolendry ·
- 5 łyżek oliwy z oliwek ·
- 4 łyżki orzechów włoskich ·
- przyprawy: szczypta soli, majeranek, cząber, liść laurowy ·
- kilka chlebków puri - podobne to pszennej tortilli ·
- 2 czerwone cebule – posiekane do podania
Sposób przygotowania:
Mięso: udka zamarynować z przyprawami i odłożyć w naczyniu do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane mięso nabić na szpadkę. Grill umieścić na płycie i wybierając program gotowanie wspomagane. Następnie rodzaj mięsa, wybór temperatury, smażenie. Po ustawienie parametrów komunikat poinformuje, że grill się rozgrzewa. Kiedy uzyska odpowiednia temperaturę zakomunikuje, aby umieścić mięso z termosondą i rozpocząć grillowanie. Termosonda umożliwi kontrolę procesu tak, aby mięso było soczyste i nie wysuszone. Podczas grillowania należy obracać mięso na grillu.
Adżika: Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki i wrzuć do blendera razem z obranym czosnkiem i pozostałymi składnikami (z wyjątkiem oliwy). Wszystko dokładnie zmiksuj, tak by uzyskać jednolitą konsystencję. Oryginalna przyprawa adżika jest gęsta, zatem oliwę dodaj na sam koniec, aby kontrolować gęstość pasty. Gdyby masa była zbyt twarda i gęsta, możesz dolać trochę soku jabłkowego (w ilości zależnej od potrzeby). Przełóż pastę do słoika i przechowuj w lodówce. Adżika gruzińska jest gotowa do spożycia od razu.
Steki wieprzowe marynowane w soku z granatu po Gruzińsku z sałatką warzywną - inspirowane Mtsvadi
Składniki: ·
- 1 kg wieprzowiny – schab z okrywą tłuszczową i żeberkiem ·
- 2 cebule ·
- 500 ml soku z granatów ·
- ¼ łyżeczki soli ·
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu ·
- 1/8 łyżeczki kolendry ·
- 1/8 łyżeczki kopru ·
- 1/8 łyżeczki bazylii ·
- 1 liść laurowy drobno zmielony ·
- 1/8 łyżeczki majeranku ·
- 1/8 łyżeczki kozieradki ·
Sałatka:
- 3 pomidory (najlepiej malinowe), ·
- 1 świeży ogórek szklarniowy, ·
- 1 cebula, ·
- 120 g obranych orzechów włoskich, ·
- 100 ml wody, ·
- 1 łyżka posiekanej kolendry, ·
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, ·
- 1 ząbek czosnku, ·
- 1 łyżka octu jabłkowego, ·
- sól i pieprz do smaku ·
- kilka chlebków pita
Sposób przygotowania: Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Połączyć z mięsem i zalać sokiem z granatów z dodatkiem przypraw. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Wyjąć z lodówki, odsączyć z marynaty i umieścić termo sondę w centralnym punkcie objętości mięsa i ugrillować - wybrać funkcje gotowanie wspomagane - wybrać rodzaj mięsa, temperaturę a wyświetlona informacja na ekranie płyty poinformuje, aby umieścić grill na płycie i rozgrzać go. Kiedy grill osiągnie odpowiednią temperaturę płyta zakomunikuje gotowość do pracy. Mięso do uzyskania 75C wewnątrz obracać.
Sałatka: Obrany czosnek zmiksować z orzechami, wodą i octem – finalnie doprawić do smaku. Warzywa pokroić w cząstki i połączyć z częścią sosu bezpośrednio przed podaniem. Resztę sosu wykorzystać opcjonalnie do serwisu.
Ryba z grilla (pstrąg) z warzywnym gulaszem ajabsandali
Składniki:
- 2 pstrągi patroszone ·
- 2 ząbki czosnku ·
- 1 łyżka ziaren kolendry ·
- Szczypta gałki muszkatołowej ·
- Szczypta mielonego imbiru ·
- 30g natki pietruszki ·
- Gulasz Ajabsandali ·
- 1 średniej wielkości bakłażan ·
- 2 różnokolorowe papryki ·
- 3 duże pomidory ·
- 1 cebula ·
- 2-3 ząbki czosnku ·
- świeża zielenina: natka pietruszki lub kolendra ·
- ok 50 ml oleju ·
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Gruzińskie gospodynie mają różne sposoby na przygotowanie ajabsandali, najważniejsze jednak jest użycie garnka lub patelni o grubym dnie, a także odpowiednia kolejność dodawania kolejnych składników. Jest to danie smażone-duszone na małym ogniu i cała tajemnica tkwi w takim jego przygotowaniu, aby warzywa były lekko podsmażone, ale też uduszone w oliwie i we własnych sokach. Pokroić bakłażana na pół-talarki. Posypać solą i odłożyć na bok na 20-30 minut. Po tym czasie odciśnij je z soku i podsmaż do miękkości na gorącej patelni z odrobiną tłuszczu. Cebulę pokroić i zeszklić, dodać pokrojoną paprykę. Kiedy lekko zmiękną dodać pokrojone pomidory bez skóry. Kiedy lekko zmiękną połączyć z bakłażanem, siekanym czosnkiem i zieleniną. Finalnie doprawić do smaku Ryba: skropić olejem i oprószyć przyprawami – ugrillować na złoto ok. 20 minut obracając.