Chłodnik litewski z ogórkami małosolnymi
- Duży pęczek botwiny
- 6 ogórków małosolnych
- Pęczek rzodkiewki - około 8 dużych
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 1 litr kefiru
- 1 litr maślanki
- 800 g jogurtu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- jajka ugotowane na półtwardo
Drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce buraczki, łodygi i liście posiekaj i odłóż. Zagotuj 150 ml osolonej (1/2 łyżeczki soli) wody i dodaj buraki. Gotuj do momentu, kiedy złapią miękkość ale będą stawiały opór pod zębem. Około 3 minut. Dodaj łodygi i liście, zamieszaj, gotuj pod przykryciem 2 minuty. Odstaw do przestygnięcia. Na tarce zetrzyj ogórki i rzodkiewki. Zieleninę drobno posiekaj. Do przestudzonej botwiny dodaj ogórki, rzodkiewki oraz zieleninę. Wlej nabiał – maślankę, jogurt i kefir. Dopraw pieprzem, zamieszaj i wstaw do lodówki, do schłodzenia.
Zupa z młodej kapustki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku pokrojone w płatki
- 4 liście laurowe
- 1 marchewka starta na grubych oczkach
- główka młodej kapusty posiekana
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- duży posiekany pęczek koperku
- sól, pieprz
- ew. odrobina pieprzu ziołowego
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę razem z czosnkiem i liśćmi laurowymi. Dodaj marchewkę oraz kapustę, posól (zachowa kolor) i smaż mieszając przez 3 – 4 minuty. Wlej bulion i gotuj około 8 minut. Możesz dorzucić posiekane grubsze łodygi koperku. Dodaj ziemniaki i gotuj do uzyskania miękkości. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek.
Botwinkowa
- 2 łyżki oleju lub 20 g masła
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 marchew pokrojona w ćwierć-plastry
- 1 duży pęczek botwinki
- 1,5 bulionu
- kilka ugotowanych młodych ziemniaków
- 1/2 pęczka koperku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- śmietana do podania
- ew. odrobina soku z cytryny
- sól. pieprz
Na rozgrzanym średnio tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę smaż kolejne 2 minuty i zalej całość bulionem. Botwinkę podziel na 2 części – posiekane liście i łodygi oraz buraczki pokrojone w plasterki. Doprowadź do wrzenia dodaj buraczki oraz pokrojone grubsze łodygi koperku. Gotuj 5 minut. Dodaj resztę botwiny oraz młode ziemniaki pokrojone w plastry. Gotuj 5 minut i gotowe. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Serwuj z posiekanym koperkiem, jajkiem oraz odrobiną śmietany.
Zupa szczawiowa
- 2 łyżki masła
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 4 liście laurowe,
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 marchewka starta
- 1 pietruszka starta
- mały kawałek selera również starty
- 2 L bulionu
- 350 g świeżego szczawiu posiekanego
- 100 ml śmietany
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- 3 ziemniaki lub 6 młodych ziemniaków
- 6 jajek ugotowanych na twardo
Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. W innym garnku na rozgrzanym maśle smaż cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie przez 4 minuty, dodaj szczaw. Dodaj czosnek i startą włoszczyznę i mieszając smaż przez kolejne 5 minut. Zalej całość bulionem i doprowadź do wrzenia. Mąkę wymieszaj ze śmietaną oraz kilkoma łyżkami zupy i wlej z powrotem do garnka. Dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości warzyw. Dopraw koperkiem i kapką śmietany.