Pytanie na Śniadanie

Botwinkowa

Chłodnik litewski z ogórkami małosolnymi


  • Duży pęczek botwiny
  • 6 ogórków małosolnych
  • Pęczek rzodkiewki - około 8 dużych
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 1 litr kefiru
  • 1 litr maślanki
  • 800 g jogurtu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • jajka ugotowane na półtwardo

Drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce buraczki, łodygi i liście posiekaj i odłóż. Zagotuj 150 ml osolonej (1/2 łyżeczki soli) wody i dodaj buraki. Gotuj do momentu, kiedy złapią miękkość ale będą stawiały opór pod zębem. Około 3 minut. Dodaj łodygi i liście, zamieszaj, gotuj pod przykryciem 2 minuty. Odstaw do przestygnięcia. Na tarce zetrzyj ogórki i rzodkiewki. Zieleninę drobno posiekaj. Do przestudzonej botwiny dodaj ogórki, rzodkiewki oraz zieleninę. Wlej nabiał – maślankę, jogurt i kefir. Dopraw pieprzem, zamieszaj i wstaw do lodówki, do schłodzenia.


Zupa z młodej kapustki


  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w płatki
  • 4 liście laurowe
  • 1 marchewka starta na grubych oczkach
  • główka młodej kapusty posiekana
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • duży posiekany pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • ew. odrobina pieprzu ziołowego

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę razem z czosnkiem i liśćmi laurowymi. Dodaj marchewkę oraz kapustę, posól (zachowa kolor) i smaż mieszając przez 3 – 4 minuty. Wlej bulion i gotuj około 8 minut. Możesz dorzucić posiekane grubsze łodygi koperku. Dodaj ziemniaki i gotuj do uzyskania miękkości. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek.


Botwinkowa


  • 2 łyżki oleju lub 20 g masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 marchew pokrojona w ćwierć-plastry
  • 1 duży pęczek botwinki
  • 1,5 bulionu
  • kilka ugotowanych młodych ziemniaków
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • śmietana do podania
  • ew. odrobina soku z cytryny
  • sól. pieprz

Na rozgrzanym średnio tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę smaż kolejne 2 minuty i zalej całość bulionem. Botwinkę podziel na 2 części – posiekane liście i łodygi oraz buraczki pokrojone w plasterki. Doprowadź do wrzenia dodaj buraczki oraz pokrojone grubsze łodygi koperku. Gotuj 5 minut. Dodaj resztę botwiny oraz młode ziemniaki pokrojone w plastry. Gotuj 5 minut i gotowe. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Serwuj z posiekanym koperkiem, jajkiem oraz odrobiną śmietany.


Zupa szczawiowa


  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 liście laurowe,
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 marchewka starta
  • 1 pietruszka starta
  • mały kawałek selera również starty
  • 2 L bulionu
  • 350 g świeżego szczawiu posiekanego
  • 100 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • 3 ziemniaki lub 6 młodych ziemniaków
  • 6 jajek ugotowanych na twardo

Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. W innym garnku na rozgrzanym maśle smaż cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie przez 4 minuty, dodaj szczaw. Dodaj czosnek i startą włoszczyznę i mieszając smaż przez kolejne 5 minut. Zalej całość bulionem i doprowadź do wrzenia. Mąkę wymieszaj ze śmietaną oraz kilkoma łyżkami zupy i wlej z powrotem do garnka. Dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości warzyw. Dopraw koperkiem i kapką śmietany.

Więcej na ten temat