Pytanie na Śniadanie

Duszone w maśle pory z pistacjami

Duszone w maśle pory z pistacjami


Składniki na 4 osoby:

  • 1 duży por (lub 3 młode)
  • Sól
  • Pieprz
  • 100g masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 4 kromki dobrej jakości pieczywa na zakwasie
  • 50g kruszonych pistacji
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie: Kromki skrop oliwą i tostuj na suchej patelni. Natkę pietruszki pokrój drobno, posiekaj czosnek, zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Całość wymieszaj i połącz z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj pistacje. Pory umyj, obierz, potnij na kawałki o długości kromek pieczywa. Ułóż na blasze, posól, dodaj pieprzu i pokrusz na nie zimne masło. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 7 minut. Układaj pory na pieczywie, polej sosem z natki, czosnku i cytryny a na wierzch posyp siekanymi pistacjami.


Chrust z porów i orzechów - do steka


Składniki na 4 osoby:

  • 1 duży por (lub 3 młode)
  • Sól
  • 100g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 grube steki z antrykotu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie: Pora potnij w grubą kostkę, skrop oliwą i dopraw solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 250 stopni z górną grzałką i piecz je krótko aż będą chrupiące. W tym czasie rozgrzej grill, steki nasmaruj oliwą i dopraw solą. Grilluj z obu stron wedle uznania. Pod koniec dodaj na grilla rozmaryn, czosnek i masło. Powstałym sosem polewaj steki. Pokrój steki w grube plastry i posyp chrustem z porów.


Pieczone faszerowane mięsem pory


Składniki na 4 osoby:

  • 2 duże pory (lub 6 młodych)
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
  • 400g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 słoiczek kaparów
  • 1 słoiczek czarnych oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie: Pory przekrój wzdłuż, wykrój 20 cm kawałki, usuń środkowe liście aby stworzyć swoistą „rynnę”. Mięso wymieszaj z solą, kminem i pieprzem cayenne. Ułóż we wnętrzu porów i zapiekaj przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. W tym czasie posiekaj oliwki z kaparami, natką pietruszki i czosnkiem. Dodaj oliwę i całość wymieszaj. Podawaj upieczone z mięsem pory i polewaj sosem kaparowo-oliwkowym.

Więcej na ten temat