Duszone w maśle pory z pistacjami
Składniki na 4 osoby:
- 1 duży por (lub 3 młode)
- Sól
- Pieprz
- 100g masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cytryna
- 4 kromki dobrej jakości pieczywa na zakwasie
- 50g kruszonych pistacji
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie: Kromki skrop oliwą i tostuj na suchej patelni. Natkę pietruszki pokrój drobno, posiekaj czosnek, zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Całość wymieszaj i połącz z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj pistacje. Pory umyj, obierz, potnij na kawałki o długości kromek pieczywa. Ułóż na blasze, posól, dodaj pieprzu i pokrusz na nie zimne masło. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 7 minut. Układaj pory na pieczywie, polej sosem z natki, czosnku i cytryny a na wierzch posyp siekanymi pistacjami.
Chrust z porów i orzechów - do steka
Składniki na 4 osoby:
- 1 duży por (lub 3 młode)
- Sól
- 100g masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 grube steki z antrykotu
- 2 gałązki rozmarynu
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie: Pora potnij w grubą kostkę, skrop oliwą i dopraw solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 250 stopni z górną grzałką i piecz je krótko aż będą chrupiące. W tym czasie rozgrzej grill, steki nasmaruj oliwą i dopraw solą. Grilluj z obu stron wedle uznania. Pod koniec dodaj na grilla rozmaryn, czosnek i masło. Powstałym sosem polewaj steki. Pokrój steki w grube plastry i posyp chrustem z porów.
Pieczone faszerowane mięsem pory
Składniki na 4 osoby:
- 2 duże pory (lub 6 młodych)
- Sól
- Oliwa z oliwek
- 400g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 słoiczek kaparów
- 1 słoiczek czarnych oliwek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie: Pory przekrój wzdłuż, wykrój 20 cm kawałki, usuń środkowe liście aby stworzyć swoistą „rynnę”. Mięso wymieszaj z solą, kminem i pieprzem cayenne. Ułóż we wnętrzu porów i zapiekaj przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. W tym czasie posiekaj oliwki z kaparami, natką pietruszki i czosnkiem. Dodaj oliwę i całość wymieszaj. Podawaj upieczone z mięsem pory i polewaj sosem kaparowo-oliwkowym.