Pytanie na Śniadanie

Kiełbaska drobiowa zapiekana z jajkami

Awokado zapiekane z jajkiem


  • 2 sztuki awokado hass
  • 4 jajka
  • Garść pomidorów koktajlowych
  • 50g szynki
  • 50g sera mozzarella
  • 1 łyżka posiekanej dymki
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz, chilli do smaku


Awokado podzielić na połówki, wydrążyć. Wypełnić odrobiną siekanej szynki i sera oraz jajkiem. Dodatkowo obsypać pozostałą szynką i serem. Awokado umieścić w piekarniku 170 C z wykorzystaniem programu mała wilgotność na 9 minut. Wydrążone cząstki awokado posiekać i połączyć z sokiem z cytryny, przyprawami i oliwą. Finalnie połączyć z pokrojonymi pomidorami i dymką.


Lekki wiosenny kociołek z grillowaną kiełbasą z filetem i własną focaccią z pomidorami i serem


  • 1 kg kiełbaski z filetem drobiowym
  • 500 g pomidorów
  • 500 g cebuli posiekanej w grube pióra
  • 2 czerwone papryki
  • 1 młoda kapusta
  • 500g pieczarek lub boczniaków
  • 200g jarmużu
  • 50g siekanych świeżych ziół – koperek, natka pietruszki, bazylia, kolendra, czosnek niedźwiedzi
  • 6 ząbków czosnku
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g marchwi
  • 15 g soli
  • 15 g pieprzu młotkowanego


Focaccia

  • 500 g mąki 00
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g oliwy extra virgin
  • 320 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 100g małych kuleczek mozzarelli

Ciasto: Wymieszaj w małej misce drożdże i miód z małą ilością wody w temperaturze pokojowej, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Do większej miski wsyp mąkę Manitoba i mąkę 00. Wymieszaj mą-ki, zrób zagłębienie w środku i wlej mieszankę drożdży, słodu i wody. Ciągle mieszając, wsyp sól i powoli wlej wodę partiami – ciągle mieszając. Gdy ciasto będzie bardziej jednorodne i elastyczne dodaj oliwę stopniowo, cienkim strumieniem, ciągle wyrabiając masę. Ugniataj ciasto energicznie, aż cała oliwa zostanie wchłonięta. Może być konieczne posypanie masy małą ilością mąki. Ugniatanie zajmie 13-15 minut. Przykryj ciasto lekko wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto wyłóż na posypanej mąką powierzchni, dociśnij palcami, aby je rozłożyć, rozciągnij od czasu do czasu obracając, aby zachowało prostokątny kształt. Posmaruj blachę oliwą i delikatnie przełóż ciasto uważając, aby jej nie uszkodzić. Rozłóż ciasto na blasze, posyp odrobiną mąki, spłaszcz opuszkami palców rozprowadzając na całej blasze i jak najbardziej wygładź powierzchnię dłońmi. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę. Posyp focaccię małą ilością mąki i trzema palcami (wskazującym, środkowym serdecznym) odcisnąć typowe wgłębienia. Posyp powierzchnię ciasta pokrojonymi pomidorami i mozzarellą. Polej całość oliwą i upiecz w 180 C ok 40 minut. Ciasto można ugrillować w naczyniu lub na kamieniu.

Kociołek: Przygotowujemy wypełnienie. Kiełbaskę kroimy w grubsze cząstki i połowę układamy na kapuście. Następnie warstwami układamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, cebulę, pieczarki, paprykę i czosnek. Całość solidnie doprawić. Na ostatniej warstwie układamy pokrojone w grubą kostkę pomidory i resztę kiełbasy. Całość zamykamy liśćmi kapusty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. lub w zamkniętym naczyniu na grill na około 2 godziny. Po upieczeniu połączyć z siekanym jarmużem i siekanymi ziołami.


Szaszłyki z kiełbaski z batatami, papryką i bakłażanem i lekkim sosem jogurtowym


  • 6 kiełbasek drobiowych
  • 4 bataty
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 bakłażan
  • 500ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 20g siekanego koperku
  • 30g siekanej kolendry
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przyprawy harissa
  • Sok z 1 cytryny

Kiełbaski pokroić w cząstki. Warzywa pokroić w cząstki – plastry, klinki, kostkę. Warzywa skropić oliwą, przyprawą harissa i siekaną kolendrą. Warzywa nabić na patyki przekładając z kawałkami kiełbaski drobiowej. Grillować najpierw na mocno rozgrzanym grillu a następnie odłożyć w mniej gorące miejsce i wolno grillować obracając ok. 15 minut. Sos – składniki połączyć w naczyniu bezpośrednio przed podaniem.


Kiełbaska drobiowa zapiekana z jajkami i serem halloumi podana z sałatką z czosnkiem niedźwiedzim


  • 6 paluchów z kurczaka
  • 2 cukinie – może być kolorowa
  • 8 jajek
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 200g bałkańskiego sera halloumi


Sałatka:

  • 100g czosnku niedźwiedziego
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 100g pomidorów koktajlowych
  • 20g siekanego koperku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki miodu
  • Sok z 1 cytryny

Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Ser pokroić w plastry, zgrillować. W naczyniu do zapiekania umieścić część przygotowanej cukinii, kawałki sera i paluchy drobiowe. Całość zalać mieszaniną jajek i jogurtu z przyprawami oraz dopełnić pozostałymi plasterkami cukinii i sera. Całość upiec w piekarniku – 180 st. C 30 minut. Tak przygotowaną zapiekankę można również ugrillować pod przykryciem ok. 40 minut w strefie poza bezpośrednim działaniem ognia na grillu – w tzw. strefie spokojnej. Sałatka – rzodkiewki umyć i pokroić na połówki, szparagi i pomidory pokroić w cząstki. Całość skropić oliwą, oprószyć przyprawami i ugrillować ok. 3 minuty na mocno rozgrzanym grillu. Połączyć z szarpanym czosnkiem niedźwiedzim, sokiem z cytryny, miodem i oliwą.

Więcej na ten temat