Awokado zapiekane z jajkiem
- 2 sztuki awokado hass
- 4 jajka
- Garść pomidorów koktajlowych
- 50g szynki
- 50g sera mozzarella
- 1 łyżka posiekanej dymki
- Sok z ½ cytryny
- 2 łyżki oliwy
- Sól, pieprz, chilli do smaku
Awokado podzielić na połówki, wydrążyć. Wypełnić odrobiną siekanej szynki i sera oraz jajkiem. Dodatkowo obsypać pozostałą szynką i serem. Awokado umieścić w piekarniku 170 C z wykorzystaniem programu mała wilgotność na 9 minut. Wydrążone cząstki awokado posiekać i połączyć z sokiem z cytryny, przyprawami i oliwą. Finalnie połączyć z pokrojonymi pomidorami i dymką.
Lekki wiosenny kociołek z grillowaną kiełbasą z filetem i własną focaccią z pomidorami i serem
- 1 kg kiełbaski z filetem drobiowym
- 500 g pomidorów
- 500 g cebuli posiekanej w grube pióra
- 2 czerwone papryki
- 1 młoda kapusta
- 500g pieczarek lub boczniaków
- 200g jarmużu
- 50g siekanych świeżych ziół – koperek, natka pietruszki, bazylia, kolendra, czosnek niedźwiedzi
- 6 ząbków czosnku
- 500 g ziemniaków
- 200 g marchwi
- 15 g soli
- 15 g pieprzu młotkowanego
Focaccia
- 500 g mąki 00
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 50 g oliwy extra virgin
- 320 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 250g pomidorków koktajlowych
- 100g małych kuleczek mozzarelli
Ciasto: Wymieszaj w małej misce drożdże i miód z małą ilością wody w temperaturze pokojowej, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Do większej miski wsyp mąkę Manitoba i mąkę 00. Wymieszaj mą-ki, zrób zagłębienie w środku i wlej mieszankę drożdży, słodu i wody. Ciągle mieszając, wsyp sól i powoli wlej wodę partiami – ciągle mieszając. Gdy ciasto będzie bardziej jednorodne i elastyczne dodaj oliwę stopniowo, cienkim strumieniem, ciągle wyrabiając masę. Ugniataj ciasto energicznie, aż cała oliwa zostanie wchłonięta. Może być konieczne posypanie masy małą ilością mąki. Ugniatanie zajmie 13-15 minut. Przykryj ciasto lekko wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto wyłóż na posypanej mąką powierzchni, dociśnij palcami, aby je rozłożyć, rozciągnij od czasu do czasu obracając, aby zachowało prostokątny kształt. Posmaruj blachę oliwą i delikatnie przełóż ciasto uważając, aby jej nie uszkodzić. Rozłóż ciasto na blasze, posyp odrobiną mąki, spłaszcz opuszkami palców rozprowadzając na całej blasze i jak najbardziej wygładź powierzchnię dłońmi. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę. Posyp focaccię małą ilością mąki i trzema palcami (wskazującym, środkowym serdecznym) odcisnąć typowe wgłębienia. Posyp powierzchnię ciasta pokrojonymi pomidorami i mozzarellą. Polej całość oliwą i upiecz w 180 C ok 40 minut. Ciasto można ugrillować w naczyniu lub na kamieniu.
Kociołek: Przygotowujemy wypełnienie. Kiełbaskę kroimy w grubsze cząstki i połowę układamy na kapuście. Następnie warstwami układamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, cebulę, pieczarki, paprykę i czosnek. Całość solidnie doprawić. Na ostatniej warstwie układamy pokrojone w grubą kostkę pomidory i resztę kiełbasy. Całość zamykamy liśćmi kapusty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. lub w zamkniętym naczyniu na grill na około 2 godziny. Po upieczeniu połączyć z siekanym jarmużem i siekanymi ziołami.
Szaszłyki z kiełbaski z batatami, papryką i bakłażanem i lekkim sosem jogurtowym
- 6 kiełbasek drobiowych
- 4 bataty
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 czerwone cebule
- 1 bakłażan
- 500ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 20g siekanego koperku
- 30g siekanej kolendry
- 50ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki przyprawy harissa
- Sok z 1 cytryny
Kiełbaski pokroić w cząstki. Warzywa pokroić w cząstki – plastry, klinki, kostkę. Warzywa skropić oliwą, przyprawą harissa i siekaną kolendrą. Warzywa nabić na patyki przekładając z kawałkami kiełbaski drobiowej. Grillować najpierw na mocno rozgrzanym grillu a następnie odłożyć w mniej gorące miejsce i wolno grillować obracając ok. 15 minut. Sos – składniki połączyć w naczyniu bezpośrednio przed podaniem.
Kiełbaska drobiowa zapiekana z jajkami i serem halloumi podana z sałatką z czosnkiem niedźwiedzim
- 6 paluchów z kurczaka
- 2 cukinie – może być kolorowa
- 8 jajek
- 100ml jogurtu naturalnego
- 200g bałkańskiego sera halloumi
Sałatka:
- 100g czosnku niedźwiedziego
- 2 pęczki rzodkiewki
- Pęczek zielonych szparagów
- 100g pomidorów koktajlowych
- 20g siekanego koperku
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki miodu
- Sok z 1 cytryny
Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Ser pokroić w plastry, zgrillować. W naczyniu do zapiekania umieścić część przygotowanej cukinii, kawałki sera i paluchy drobiowe. Całość zalać mieszaniną jajek i jogurtu z przyprawami oraz dopełnić pozostałymi plasterkami cukinii i sera. Całość upiec w piekarniku – 180 st. C 30 minut. Tak przygotowaną zapiekankę można również ugrillować pod przykryciem ok. 40 minut w strefie poza bezpośrednim działaniem ognia na grillu – w tzw. strefie spokojnej. Sałatka – rzodkiewki umyć i pokroić na połówki, szparagi i pomidory pokroić w cząstki. Całość skropić oliwą, oprószyć przyprawami i ugrillować ok. 3 minuty na mocno rozgrzanym grillu. Połączyć z szarpanym czosnkiem niedźwiedzim, sokiem z cytryny, miodem i oliwą.