Szaszłyki z kaczki w pomarańczowej marynacie z sałatką z rukoli z orzechami włoskimi, gruszką i truskawkami
- 2 piersi z kaczki
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego
- Imbir, korzeń 3cm
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- Sól do smaku
- Tłuszcz wytopiony ze skóry kaczki
- 3 żółtka
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- Skórka otarta z jednej pomarańczy
- Sól do smaku
- Chili do smaku
- 1 opakowanie rukoli
- 50g orzechów włoskich
- 1 gruszka
- Kilka truskawek
- Krem balsamiczny
- Oliwa z oliwek
- Kilka listków mięty
Zdjąć skórę z mięsa. Posolić i pokroić w kwadraty, wytopić tłuszcz ze skóry w piekarniku nagrzanym do 160 C, aż skóra zamieni się w chrupiące chipsy. Chipsy odłożyć, tłuszcz użyć do zrobienia sosu. Mięso pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę: czosnek obrać i wycisnąć przez praskę, pomarańczę i limonkę wyszorować przekroić na pół. Po jednej połówce pomarańczy i limonki odłożyć. Z pozostałych połówek zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Imbir obrać i utrzeć. Skórkę z cytrusów, sok, czosnek, imbir, chili, dżem i sos teriyaki wymieszać w misce, posolić do smaku. Włożyć pokrojone mięso, chipsy ze skóry i patyczki do szaszłyków do marynaty. Zostawić w chłodzie minimum na godzinę. Nabić mięso na patyczki przekładając kawałki mięsa chipsami. Tak przygotowane szaszłyki grillować na średnio rozgrzanym grillu często obracając aż mięso dojdzie w środku. Resztę marynaty zagotować i odparować do połowy objętości. Żółtka ubić z solą i sokiem z cytrusów, w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z wrzątkiem. Wciąż ubijając dodawać tłuszcz z kaczki i odparowaną marynatę. Kiedy sos zgęstnieje doprawić go do smaku. Gotowe szaszłyki podawać oblane sosem z sałatką z rukoli, pokrojonej gruszki, orzechów i truskawek polanej kremem balsamicznym i oliwą.
Grillowane skrzydełka z kurczaka w stylu Buffalo ze świeżymi warzywami i pikantnym sosem
- 500g skrzydełek z kurczaka
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżka octu winnego
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- Marchew pokrojona w słupki
- Seler naciowy pokrojony w słupki
- Ogórek pokrojony w słupki
- Majonez do podania
W dużym worku do zamrażania wymieszaj mąkę, paprykę, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Włóż skrzydełka z kurczaka i mieszaj, aż całkowicie pokryją się mąką i przyprawami. Włóż skrzydełka do dużej miski i polej olejem. Mieszaj, aż skrzydełka równo pokryją się olejem. Tak zamarynowane skrzydełka połóż na rozgrzanym grillu i przykryj folią aluminiową lub przykrywką, grilluj przez ok. 40 minut często przekręcając. W międzyczasie w dużej misce wymieszaj roztopione masło, sos pomidorowy i tabasco. Gdy skrzydełka dojdą na grillu włóż ciepłe do sosu i mieszaj, aż całkowicie pokryją się sosem. Podawaj z pozostałym sosem, majonezem i świeżymi warzywami.
Wiosenny kociołek z indykiem w kremowym sosie z młodą kapustą, botwiną i marynowanym zielonym pieprzem
- 0,5kg udźca z indyka
- 150ml białego wina
- 2 łyżki mąki
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- ½ małej główki młodej kapusty
- 1 pęczek liści botwiny
- 1,5l bulionu
- 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 pęczek koperku
- Olej do smażenia
- Sól/ pieprz do smaku
Indyka kroimy w cienkie paski, marynujemy w soli, pieprzu i świeżym tymianku, opruszamy mąką i dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w piórka, marchew i czosnek w plastry. Kapustę kroimy na małe kawałki w botwinę w paski. W garnku rozgrzewamy olej, smażymy na nim indyka aż się zrumieni, wtedy dodajemy cebulę i marynowany pieprz bez zalewy. Smażymy kilka minut aż cebula zmięknie, dodajemy czosnek i po chwili białe wino, odparowujemy i wlewamy bulion. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu aż mięso w połowie będzie miękkie, wtedy dodajemy marchew i kapustę. Gotujemy dalej przez ok. 15 minut, na koniec dodajemy botwinę i po 10 minutach doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i zaprawiamy gęstą śmietaną, aby powstał gęsty sos. Podajemy z pieczywem.