Pytanie na Śniadanie

Wiosenna zielona szakszuka

Szaszłyki z kaczki w pomarańczowej marynacie z sałatką z rukoli z orzechami włoskimi, gruszką i truskawkami


  • 2 piersi z kaczki
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • Imbir, korzeń 3cm
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • Sól do smaku
  • Tłuszcz wytopiony ze skóry kaczki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • Sól do smaku
  • Chili do smaku
  • 1 opakowanie rukoli
  • 50g orzechów włoskich
  • 1 gruszka
  • Kilka truskawek
  • Krem balsamiczny
  • Oliwa z oliwek
  • Kilka listków mięty


Zdjąć skórę z mięsa. Posolić i pokroić w kwadraty, wytopić tłuszcz ze skóry w piekarniku nagrzanym do 160 C, aż skóra zamieni się w chrupiące chipsy. Chipsy odłożyć, tłuszcz użyć do zrobienia sosu. Mięso pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę: czosnek obrać i wycisnąć przez praskę, pomarańczę i limonkę wyszorować przekroić na pół. Po jednej połówce pomarańczy i limonki odłożyć. Z pozostałych połówek zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Imbir obrać i utrzeć. Skórkę z cytrusów, sok, czosnek, imbir, chili, dżem i sos teriyaki wymieszać w misce, posolić do smaku. Włożyć pokrojone mięso, chipsy ze skóry i patyczki do szaszłyków do marynaty. Zostawić w chłodzie minimum na godzinę. Nabić mięso na patyczki przekładając kawałki mięsa chipsami. Tak przygotowane szaszłyki grillować na średnio rozgrzanym grillu często obracając aż mięso dojdzie w środku. Resztę marynaty zagotować i odparować do połowy objętości. Żółtka ubić z solą i sokiem z cytrusów, w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z wrzątkiem. Wciąż ubijając dodawać tłuszcz z kaczki i odparowaną marynatę. Kiedy sos zgęstnieje doprawić go do smaku. Gotowe szaszłyki podawać oblane sosem z sałatką z rukoli, pokrojonej gruszki, orzechów i truskawek polanej kremem balsamicznym i oliwą.


Grillowane skrzydełka z kurczaka w stylu Buffalo ze świeżymi warzywami i pikantnym sosem


  • 500g skrzydełek z kurczaka
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżka octu winnego
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • Marchew pokrojona w słupki
  • Seler naciowy pokrojony w słupki
  • Ogórek pokrojony w słupki
  • Majonez do podania

W dużym worku do zamrażania wymieszaj mąkę, paprykę, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Włóż skrzydełka z kurczaka i mieszaj, aż całkowicie pokryją się mąką i przyprawami. Włóż skrzydełka do dużej miski i polej olejem. Mieszaj, aż skrzydełka równo pokryją się olejem. Tak zamarynowane skrzydełka połóż na rozgrzanym grillu i przykryj folią aluminiową lub przykrywką, grilluj przez ok. 40 minut często przekręcając. W międzyczasie w dużej misce wymieszaj roztopione masło, sos pomidorowy i tabasco. Gdy skrzydełka dojdą na grillu włóż ciepłe do sosu i mieszaj, aż całkowicie pokryją się sosem. Podawaj z pozostałym sosem, majonezem i świeżymi warzywami.


Wiosenny kociołek z indykiem w kremowym sosie z młodą kapustą, botwiną i marynowanym zielonym pieprzem


  • 0,5kg udźca z indyka
  • 150ml białego wina
  • 2 łyżki mąki
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • ½ małej główki młodej kapusty
  • 1 pęczek liści botwiny
  • 1,5l bulionu
  • 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 pęczek koperku
  • Olej do smażenia
  • Sól/ pieprz do smaku


Indyka kroimy w cienkie paski, marynujemy w soli, pieprzu i świeżym tymianku, opruszamy mąką i dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w piórka, marchew i czosnek w plastry. Kapustę kroimy na małe kawałki w botwinę w paski. W garnku rozgrzewamy olej, smażymy na nim indyka aż się zrumieni, wtedy dodajemy cebulę i marynowany pieprz bez zalewy. Smażymy kilka minut aż cebula zmięknie, dodajemy czosnek i po chwili białe wino, odparowujemy i wlewamy bulion. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu aż mięso w połowie będzie miękkie, wtedy dodajemy marchew i kapustę. Gotujemy dalej przez ok. 15 minut, na koniec dodajemy botwinę i po 10 minutach doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i zaprawiamy gęstą śmietaną, aby powstał gęsty sos. Podajemy z pieczywem.

Więcej na ten temat