Pytanie na Śniadanie

Grillowany rabarbar z musem z batatów i gremolatą

Grillowany rabarbar z musem z batatów i gremolatą


Składniki na 4 porcje:

 

 

·       4 krótkie laski rabarbaru

·       2 bataty · oliwa z oliwek 

·       sól

·       50g cukru

·       1 pęczek natki

·       1 ząbek czosnku

·       1 cytryna (sok i skórka)



Rabarbar obierz, posyp cukrem i grilluj. W tym czasie wyszoruj bataty, przetnij na pół, skrop oliwą, posól i zapiecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 30-40 minut. Zrób gremolatę poprzez wymieszanie w oliwie pociętej natki pietruszki, zgniecionego czosnku oraz skórki i soku z cytryny. Dopraw całość solą i pieprzem. Wyjmij bataty, wyciągnij z nich miąższ i jak puree rozłóż na talerzu. Ułóż na tym zgrillowany rabarbar i całość polej gremolatą.

Więcej na ten temat