Flamenco eggs
- 100 g chorizo
- 80 g szynki serrano
- Natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 6 pomidorów malinowych
- 4 jajka
- Papryka ostra wędzona w proszku
- Czarny pieprz, sól
- Oliwa
- Chleb
Na oliwie zeszklij posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dorzuć część chorizo w plastrach. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Dorzuć pokrojone w kostkę pomidory bez skóry. Duś kilkanaście minut. Wbij jajka, dodaj szynkę i chorizo i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 8-10 min na 200 st. C.
Omlet po francusku
- Masło
- 4 jajka
- Sól, czarny pieprz
- Szczypiorek
- 50 ml śmietanki 36%
- Rogalik francuski
Jajka rozbij dokładnie ze szczyptą soli, dodaj śmietankę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wlej jajka i utwórz omlet. Na koniec posyp szczypiorkiem.
Botwinka z młodymi ziemniakami i koperkiem
- Pęczek botwinki
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa
- Masło
- Bulion 500 ml
- Sól, czarny pieprz
- Młode ziemniaki
- Koperek
Buraki obierz i zetrzyj na tarce, łodyżki botwinki oraz czosnek drobno posiekaj. Wszystko przesmaż na oliwie z masłem. Dopraw i zalej bulionem. Gotuj kilkanaście minut. Na koniec dorzuć posiekane liście botwinki. Podawaj z młodymi ziemniakami i koprem.
Placki ziemniaczane z młodą kapustą
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- Sól, czarny pieprz
- 1 cebula
- Olej do smażenia
- 2-3 ząbki czosnku
- Koperek i pietruszka
- 6 pomidorów malinowych
- Młoda kapusta
- Masło
- Oliwa
- Śmietana 18%
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce razem z cebulą, dodaj mąkę, jajka i dopraw. Smaż na rozgrzanym oleju. W rondelku podsmaż na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dorzuć posiekane łodyżki kopru i pietruszki oraz starte pomidory. Dopraw do smaku i duś 15 minut aż pomidory zgęstnieją. Dorzuć poszatkowaną kapustę i gotuj jeszcze kilka minut. Na koniec dorzuć posiekane zioła. Podawaj z plackami.
Czerwone gnocchi z karmelizowanym rabarbarem
- 1 kg ziemniaków
- 250-300 g mąki pszennej
- Sól
- Jajko
- Pieczony burak
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę, sól, jajko oraz startego buraka. Sprawnie zagnieć ciasto. Uformuj wałek i podziel na równe części. Uformuj gnocchi i gotuj we wrzątku kilka minut. Karmelizowany rabarbar: Rabarbar Cukier Kardamon Czarny pieprz Masło Rabarbar pokrój na małe kawałki i podsmażaj na maśle. Dorzuć cukier i przyprawy. Duś kilka minut. Podawaj z ugotowanymi gnocchi.