Pytanie na Śniadanie

Botwinka z młodymi ziemniakami

Flamenco eggs


  • 100 g chorizo
  • 80 g szynki serrano
  • Natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 6 pomidorów malinowych
  • 4 jajka
  • Papryka ostra wędzona w proszku
  • Czarny pieprz, sól
  • Oliwa
  • Chleb


Na oliwie zeszklij posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dorzuć część chorizo w plastrach. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Dorzuć pokrojone w kostkę pomidory bez skóry. Duś kilkanaście minut. Wbij jajka, dodaj szynkę i chorizo i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 8-10 min na 200 st. C.


Omlet po francusku


  • Masło
  • 4 jajka
  • Sól, czarny pieprz
  • Szczypiorek
  • 50 ml śmietanki 36%
  • Rogalik francuski


Jajka rozbij dokładnie ze szczyptą soli, dodaj śmietankę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wlej jajka i utwórz omlet. Na koniec posyp szczypiorkiem.


Botwinka z młodymi ziemniakami i koperkiem


  • Pęczek botwinki
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa
  • Masło
  • Bulion 500 ml
  • Sól, czarny pieprz
  • Młode ziemniaki
  • Koperek


Buraki obierz i zetrzyj na tarce, łodyżki botwinki oraz czosnek drobno posiekaj. Wszystko przesmaż na oliwie z masłem. Dopraw i zalej bulionem. Gotuj kilkanaście minut. Na koniec dorzuć posiekane liście botwinki. Podawaj z młodymi ziemniakami i koprem.


Placki ziemniaczane z młodą kapustą


  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • Sól, czarny pieprz
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Koperek i pietruszka
  • 6 pomidorów malinowych
  • Młoda kapusta
  • Masło
  • Oliwa
  • Śmietana 18%


Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce razem z cebulą, dodaj mąkę, jajka i dopraw. Smaż na rozgrzanym oleju. W rondelku podsmaż na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dorzuć posiekane łodyżki kopru i pietruszki oraz starte pomidory. Dopraw do smaku i duś 15 minut aż pomidory zgęstnieją. Dorzuć poszatkowaną kapustę i gotuj jeszcze kilka minut. Na koniec dorzuć posiekane zioła. Podawaj z plackami.


Czerwone gnocchi z karmelizowanym rabarbarem


  • 1 kg ziemniaków
  • 250-300 g mąki pszennej
  • Sól
  • Jajko
  • Pieczony burak

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę, sól, jajko oraz startego buraka. Sprawnie zagnieć ciasto. Uformuj wałek i podziel na równe części. Uformuj gnocchi i gotuj we wrzątku kilka minut. Karmelizowany rabarbar: Rabarbar Cukier Kardamon Czarny pieprz Masło Rabarbar pokrój na małe kawałki i podsmażaj na maśle. Dorzuć cukier i przyprawy. Duś kilka minut. Podawaj z ugotowanymi gnocchi.

Więcej na ten temat