Kuchnia zero waste, czyli potrawy bez marnowania składników
Zupa krem z młodych warzyw
Składniki na 1 garnek 4l (ok. 8 porcji):
- 1 pęczek młodej marchwi
- 4 młode pietruszki,
- 2 pory,
- 3 selery,
- 500g ziemniaków,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 100g pestek ze słonecznika
Wyszoruj warzywa, obierz, usuń nacie i zachowaj cały odpad. W garnku o grubym dnie przesmaż na oliwie pokrojone w kostkę warzywa, zalej wodą i zagotuj. Gotuj około 45 minut. Zblenduj na gładko, dodaj sól i pieprz. Podawaj z pestkami słonecznika.
Sałatka z obierek z oliwą, pestkami dyni i grillowanym serem halloumi
Składniki na 4 osoby:
- 200g sera halloumi,
- obierki z zupy (w tym z ziemniaków),
- olej do smażenia,
- sól, pieprz,
- 100g rukoli,
- 50g pestek z dyni,
- 4 małe ugotowane buraki,
- 1 łyżka musztardy sarepskiej,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 cytryna
Ser pokrój na plastry i zgrilluj. W tym czasie obierki z ziemniaków usmaż na rozgrzanym głębokim oleju, odsącz i posól. Wymieszaj odrobinę oleju sezamowego, dopraw solą, pieprzem, skórką i sokiem z cytryny i wymieszaj z musztardą. Pokrój buraka w plasterki, wymieszaj z obierkami. Całość skrop dressingiem. Ułóż rukolę, obierki z burakiem, plasterki sera i chipsy z ziemniaka, całość posyp pestkami z dyni.
Gulasz warzywny z "przeglądu lodówki"
Składniki na 4 osoby:
- około 800g lekko zwiędniętych warzyw z lodówki,
- nać z młodej marchewki,
- końcówki porów,
- połówki cebuli,
- niewykorzystany czosnek,
- około 500 ml niewykorzystanego przecieru pomidorowego,
- otwarty mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- otwarta puszka cieciorki,
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
- około 1 litr rosołu z lodówki,
- kawałek otwartego masła
Warzywa przepłucz zimną wodą, wyszoruj, pokrój w równą kostkę i przesmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem. Dodaj koncentrat, przesmaż a następnie dodaj cieciorkę z resztą zalewy i przyprawy. Dodaj wywar i duś około 20-30 minut aż warzywa będą miękkie. Podawaj z oliwą i natką z marchwi.
Deser chlebowy
Składniki na 4 osoby:
- połówka starego chleba tostowego,
- około 500 ml otwartego mleka sojowego,
- 100g masła,
- 100g cukru,
- garść starych rodzynek z szuflady,
- 4 jajka, pół szklanki bułki tartej,
- dżem malinowy
Nasmaruj masłem foremkę ceramiczną, posyp bułką. Ułóż jedną warstwę chleba i posmaruj go masłem. Zalej połową mieszanki mleka, jajek i cukru a następnie posyp rodzynkami. Powtórz drugą warstwę, zalej mlekiem, posyp rodzynki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza i piecz aż chleb się zarumieni. Podawaj z resztką dżemu z lodówki.