Pytanie na Śniadanie

Sałatka z obierek z pestkami dyni

Kuchnia zero waste, czyli potrawy bez marnowania składników


Zupa krem z młodych warzyw

Składniki na 1 garnek 4l (ok. 8 porcji):

  • 1 pęczek młodej marchwi
  • 4 młode pietruszki,
  • 2 pory,
  • 3 selery,
  • 500g ziemniaków,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 100g pestek ze słonecznika

Wyszoruj warzywa, obierz, usuń nacie i zachowaj cały odpad. W garnku o grubym dnie przesmaż na oliwie pokrojone w kostkę warzywa, zalej wodą i zagotuj. Gotuj około 45 minut. Zblenduj na gładko, dodaj sól i pieprz. Podawaj z pestkami słonecznika.


Sałatka z obierek z oliwą, pestkami dyni i grillowanym serem halloumi

Składniki na 4 osoby:

  • 200g sera halloumi,
  • obierki z zupy (w tym z ziemniaków),
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • 100g rukoli,
  • 50g pestek z dyni,
  • 4 małe ugotowane buraki,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 cytryna

Ser pokrój na plastry i zgrilluj. W tym czasie obierki z ziemniaków usmaż na rozgrzanym głębokim oleju, odsącz i posól. Wymieszaj odrobinę oleju sezamowego, dopraw solą, pieprzem, skórką i sokiem z cytryny i wymieszaj z musztardą. Pokrój buraka w plasterki, wymieszaj z obierkami. Całość skrop dressingiem. Ułóż rukolę, obierki z burakiem, plasterki sera i chipsy z ziemniaka, całość posyp pestkami z dyni.


Gulasz warzywny z "przeglądu lodówki"

Składniki na 4 osoby:

  • około 800g lekko zwiędniętych warzyw z lodówki,
  • nać z młodej marchewki,
  • końcówki porów,
  • połówki cebuli,
  • niewykorzystany czosnek,
  • około 500 ml niewykorzystanego przecieru pomidorowego,
  • otwarty mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • otwarta puszka cieciorki,
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • około 1 litr rosołu z lodówki,
  • kawałek otwartego masła


Warzywa przepłucz zimną wodą, wyszoruj, pokrój w równą kostkę i przesmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem. Dodaj koncentrat, przesmaż a następnie dodaj cieciorkę z resztą zalewy i przyprawy. Dodaj wywar i duś około 20-30 minut aż warzywa będą miękkie. Podawaj z oliwą i natką z marchwi.


Deser chlebowy

Składniki na 4 osoby:

  • połówka starego chleba tostowego,
  • około 500 ml otwartego mleka sojowego,
  • 100g masła,
  • 100g cukru,
  • garść starych rodzynek z szuflady,
  • 4 jajka, pół szklanki bułki tartej,
  • dżem malinowy

Nasmaruj masłem foremkę ceramiczną, posyp bułką. Ułóż jedną warstwę chleba i posmaruj go masłem. Zalej połową mieszanki mleka, jajek i cukru a następnie posyp rodzynkami. Powtórz drugą warstwę, zalej mlekiem, posyp rodzynki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza i piecz aż chleb się zarumieni. Podawaj z resztką dżemu z lodówki.

Więcej na ten temat