Pytanie na Śniadanie

Finał kuchni 19.04.2024

Wytrawna baklava z ciasta filo z warzywami


  • 500 g ciasta filo (ok. 12-16 arkuszy)
  • 250 g sera typu bałkańskiego
  • 1 duży bakłażan (ok. 400 g)
  • 1 duża cukinia (ok. 400 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 250 g siekanych pomidorów z puszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 50 g masła
  • oliwa
  • sól, pieprz

Tzatziki:

  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 zielony ogórek (ok. 250 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


Bakłażana, cukinię oraz obie papryki pokrój w niedużą kostkę. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Bakłażana przełóż do osobnej miski, posól 1 łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na kwadrans. Następnie odciśnij z wody. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć cebulę oraz czosnek i podsmaż. Kolejno wrzuć bakłażana, smaż go przez 2-3 minuty i dodaj paprykę. Po kolejnych 2-3 minutach dodaj cukinię i smaż całość jeszcze przez moment. Warzywa powinny być nadal jędrne. Kolejno wlej pomidory z puszki i duś zawartość patelni przez ok. 5 minut. Warzywa dopraw oregano, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Odstaw je na kilka minut, aby przestygły, a następnie pokrusz ser feta i wymieszaj. Ciasto filo rozłóż w naczyniu, nałóż warstwę farszu, przykryj kolejną warstwą ciasta i powtórz czynność kilkukrotnie. Masło roztop w rondelku i posmaruj wierzch zapiekanki. Umieść zapiekankę w piekarniku, ustaw program Steamify z temperaturą do pieczenia 180 st. C na 35 minut.

Tzatziki: Ogórka zetrzyj na grubych oczkach, posól odrobiną soli, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Kolejno odciśnij nadmiar wody. Ogórka połącz z jogurtem greckim i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Sos tzatziki dopraw solą i pieprzem do smaku.


Tarta warzywna z twarogiem i pieczonymi warzywami


Ciasto kruche:

  • 300g mąki owsianej
  • 100g skrobi ziemniaczanej
  • Ok. 100 ml oliwy lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 2-3 łyżki jogurtu
  • Pęczek wczesnej marchwi
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 3-4 małe buraki
  • 50ml oliwy
  • Sól, pieprz
  • tymianek
  • czosnek
  • 300g twarożku naturalnego
  • 1 cebula
  • Mały pęczek ziół -szczypiorek, koperek, natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Ok. 100ml gęstego jogurtu


Ciasto: Składniki ciasta zagnieść w robocie kuchennym, uformować kulkę, zawinąć we folię spożywczą i schłodzić. Schłodzone rozwałkować na okrąg średnicy ok. 35 cm lub na grubość ok. 1 cm. Upiec w piekarniku z wykorzystaniem programu Steamify ustawiając temperaturę 180 st. C na 25 minut.

Pokrojone warzywa skropić oliwą i przyprawami - upiec z wykorzystaniem programu Steamify w 180 st. C ok. 25 minut.

Nadzienie – twaróg, siekane zioła, tartą cebulę połączyć z jogurtem naturalnym i finalnie doprawić do smaku. Na upieczoną bazę posmarować przygotowany twaróg i ułożyć upieczone warzywa.


Pieczarki portobello nadziewane szpinakiem, serem z panierką paprykową


  • Ok. 600g dużych pieczarek portobello ·
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia
  • 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 300 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych i odsączonych
  • 60 g jogurtu typu greckiego
  • ¼ łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty mielonego pieprzu

Kruszonka

  • 200g bułki panko
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 50ml oliwy
  • 50g tartego twardego sera typu parmezan lub inny ulubiony


Sposób przygotowania: Kruszonka – składniki połączyć w naczyniu i finalnie doprawić. Upiec w piekarniku 180 st. C ok. 20 minut – wystudzić. Pieczarki oczyścić, wyciąć nóżki. Kawałki grzybów podsmażyć z siekanym czosnkiem i szpinakiem. Wystudzić i połączyć z parmezanem. Finalnie doprawić do smaku. Przygotowanym nadzieniem wypełnić grzyby i upiec w piekarniku z wykorzystaniem programu Steamify 170 st. C na 25 minut. Upieczone posypać przygotowaną kruszonką.

Więcej na ten temat