Wytrawna baklava z ciasta filo z warzywami
- 500 g ciasta filo (ok. 12-16 arkuszy)
- 250 g sera typu bałkańskiego
- 1 duży bakłażan (ok. 400 g)
- 1 duża cukinia (ok. 400 g)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone cebule
- 250 g siekanych pomidorów z puszki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 50 g masła
- oliwa
- sól, pieprz
Tzatziki:
- 400 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 zielony ogórek (ok. 250 g)
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Bakłażana, cukinię oraz obie papryki pokrój w niedużą kostkę. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Bakłażana przełóż do osobnej miski, posól 1 łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na kwadrans. Następnie odciśnij z wody. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć cebulę oraz czosnek i podsmaż. Kolejno wrzuć bakłażana, smaż go przez 2-3 minuty i dodaj paprykę. Po kolejnych 2-3 minutach dodaj cukinię i smaż całość jeszcze przez moment. Warzywa powinny być nadal jędrne. Kolejno wlej pomidory z puszki i duś zawartość patelni przez ok. 5 minut. Warzywa dopraw oregano, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Odstaw je na kilka minut, aby przestygły, a następnie pokrusz ser feta i wymieszaj. Ciasto filo rozłóż w naczyniu, nałóż warstwę farszu, przykryj kolejną warstwą ciasta i powtórz czynność kilkukrotnie. Masło roztop w rondelku i posmaruj wierzch zapiekanki. Umieść zapiekankę w piekarniku, ustaw program Steamify z temperaturą do pieczenia 180 st. C na 35 minut.
Tzatziki: Ogórka zetrzyj na grubych oczkach, posól odrobiną soli, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Kolejno odciśnij nadmiar wody. Ogórka połącz z jogurtem greckim i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Sos tzatziki dopraw solą i pieprzem do smaku.
Tarta warzywna z twarogiem i pieczonymi warzywami
Ciasto kruche:
- 300g mąki owsianej
- 100g skrobi ziemniaczanej
- Ok. 100 ml oliwy lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 2-3 łyżki jogurtu
- Pęczek wczesnej marchwi
- Pęczek zielonych szparagów
- 3-4 małe buraki
- 50ml oliwy
- Sól, pieprz
- tymianek
- czosnek
- 300g twarożku naturalnego
- 1 cebula
- Mały pęczek ziół -szczypiorek, koperek, natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- Ok. 100ml gęstego jogurtu
Ciasto: Składniki ciasta zagnieść w robocie kuchennym, uformować kulkę, zawinąć we folię spożywczą i schłodzić. Schłodzone rozwałkować na okrąg średnicy ok. 35 cm lub na grubość ok. 1 cm. Upiec w piekarniku z wykorzystaniem programu Steamify ustawiając temperaturę 180 st. C na 25 minut.
Pokrojone warzywa skropić oliwą i przyprawami - upiec z wykorzystaniem programu Steamify w 180 st. C ok. 25 minut.
Nadzienie – twaróg, siekane zioła, tartą cebulę połączyć z jogurtem naturalnym i finalnie doprawić do smaku. Na upieczoną bazę posmarować przygotowany twaróg i ułożyć upieczone warzywa.
Pieczarki portobello nadziewane szpinakiem, serem z panierką paprykową
- Ok. 600g dużych pieczarek portobello ·
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia
- 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 300 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych i odsączonych
- 60 g jogurtu typu greckiego
- ¼ łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty mielonego pieprzu
Kruszonka
- 200g bułki panko
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 50ml oliwy
- 50g tartego twardego sera typu parmezan lub inny ulubiony
Sposób przygotowania: Kruszonka – składniki połączyć w naczyniu i finalnie doprawić. Upiec w piekarniku 180 st. C ok. 20 minut – wystudzić. Pieczarki oczyścić, wyciąć nóżki. Kawałki grzybów podsmażyć z siekanym czosnkiem i szpinakiem. Wystudzić i połączyć z parmezanem. Finalnie doprawić do smaku. Przygotowanym nadzieniem wypełnić grzyby i upiec w piekarniku z wykorzystaniem programu Steamify 170 st. C na 25 minut. Upieczone posypać przygotowaną kruszonką.