Grillowane szaszłyki z kurczakiem, ananasem i wędliną w kolendrowo paprykowej glazurze
Składniki:
· 300g piersi z kurczaka
· 400g wędliny pieczonej
· 1 ananas
· 2 cukinie
· 2 czerwone cebule
· Patyczki szaszłykowe
· Sól/ pieprz do smaku
· 1 łyżka imbiru mielonego
· 1 łyżka czosnku granulowanego
· 2 łyżki oleju rzepakowego
· 4 ciabatty
Glazura:
· 3 łyżki miodu
· 3 łyżki oliwy z oliwek
· 1 łyżka octu ryżowego
· 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
· 2 łyżki drobno posiekanej papryczki chili
· 2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
· 1 łyżka oleju sezamowego
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę o wielkości 2/2 cm, przekładamy do miski, zalewamy olejem i doprawiamy imbirem, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do zamarynowania. Wędlinę wyjmujemy z foremki i kroimy kostkę podobną do kurczaka, ananasa obieramy, kroimy wzdłuż na cztery, wykrajamy twardą część i kroimy w plastry o grubości 1cm. Cukinie kroimy w pół plastry o grubości ananasa, czerwoną cebulę na sześć części pozostawiając twardą piętkę aby się nie rozpadła.
Wszystkie przygotowane składniki nabijamy na patyczki szaszłykowe na przemian.
Wszystkie składniki na glazurę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy aby połączyły się na jednolitą masę.
Przygotowane szaszłyki kładziemy na rozgrzanym grillu, gdy mięso się zetnie przekręcamy i zaczynamy smarować cienką warstwą glazury z każdej ze stron kilkukrotnie. Gdy glazura się skarmelizuje a mięso dojdzie w środku szaszłyki zdejmujemy, smarujemy jeszcze świeżą porcją glazury i podajemy z ulubionymi dodatkami.