Pytanie na Śniadanie

Grillowane szaszłyki z kurczakiem, ananasem i wędliną w kolendrowo paprykowej glazurze

Grillowane szaszłyki z kurczakiem, ananasem i wędliną w kolendrowo paprykowej glazurze



Składniki:

 

 

·       300g piersi z kurczaka

·       400g wędliny pieczonej

·       1 ananas

·       2 cukinie

·       2 czerwone cebule

·       Patyczki szaszłykowe

·       Sól/ pieprz do smaku

·       1 łyżka imbiru mielonego

·       1 łyżka czosnku granulowanego

·       2 łyżki oleju rzepakowego

·       4 ciabatty



Glazura:



·       3 łyżki miodu

·       3 łyżki oliwy z oliwek

·       1 łyżka octu ryżowego

·       1 łyżka ciemnego sosu sojowego

·       2 łyżki drobno posiekanej papryczki chili

·       2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry

·       1 łyżka oleju sezamowego



Pierś z kurczaka kroimy w kostkę o wielkości 2/2 cm, przekładamy do miski, zalewamy olejem i doprawiamy imbirem, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do zamarynowania. Wędlinę wyjmujemy z foremki i kroimy kostkę podobną do kurczaka, ananasa obieramy, kroimy wzdłuż na cztery, wykrajamy twardą część i kroimy w plastry o grubości 1cm. Cukinie kroimy w pół plastry o grubości ananasa, czerwoną cebulę na sześć części pozostawiając twardą piętkę aby się nie rozpadła.

Wszystkie przygotowane składniki nabijamy na patyczki szaszłykowe na przemian.   

Wszystkie składniki na glazurę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy aby połączyły się na jednolitą masę.

Przygotowane szaszłyki kładziemy na rozgrzanym grillu, gdy mięso się zetnie przekręcamy i zaczynamy smarować cienką warstwą glazury z każdej ze stron kilkukrotnie. Gdy glazura się skarmelizuje a mięso dojdzie w środku szaszłyki zdejmujemy, smarujemy jeszcze świeżą porcją glazury i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Więcej na ten temat