Pytanie na Śniadanie

Grillowana kiełbasa z pieczonymi pomidorkami na gałązce z salsą

Grillowana kiełbasa z pieczonymi pomidorkami na gałązce z salsą z ogórków małosolnych i opiekanymi ziemniakami



Składniki:

 


·       0,5kg kiełbasy wieprzowej wędzonej

·       400g pomidorków koktajlowych na gałązce

·       Tymianek świeży

·       2 główki czosnku

·       2 łyżeczki soli morskiej grubej

·       Oliwa z oliwek do pieczenia

·       0,5kg Ziemniaków młodych w skórce obgotowanych wcześniej



Salsa:


·       6szt średniej wielkości ogórków małosolnych

·       1 czerwona cebula

·       1 ząbek czosnku

·       2 łyżki oleju rzepakowego

·       1 pęczek koperku

·       1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej



 

Pomidorki na gałązce kładziemy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, dokładamy do nich obgotowane ziemniaki, główki czosnku przekrojone na pół oraz gałązki tymianku, wszystko to doprawiamy grubą solą morską i przelewamy oliwą z oliwek mieszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni aż ziemniaki i pomidory się zrumienią a czosnek zmięknie.

Ogórki przekrajamy wzdłuż na cztery i wycinamy gniazda nasienne a następnie kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy do nich bardzo drobno pokrojoną czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, słodką paprykę i posiekany koperek, całość dokładnie mieszamy.

Kiełbasę nacinamy w kratkę dość głęboko, układamy na grillu i grillujemy aż się dość mocno zrumienią a nacięcia staną się chrupiące.

Tak ugrillowane kiełbasy podajemy z dużą ilością salsy, pieczonymi pomidorkami oraz ziemniakami wymieszanymi z upieczonym czosnkiem.

Więcej na ten temat