Pytanie na Śniadanie

Kurczak pieczony z masłem czosnkowym i ziołami

Kurczak pieczony z masłem czosnkowym i ziołami - marynata na bazie pieczonego czosnku z masłem. Podany z wczesnymi ziemniakami i miętą



Składniki:

 

 

·       1 kurczak ekologiczny

·       1/2 kostki masła

·       1 główka czosnku

·       sól, pieprz i otarta skórka z cytryny


 

Masło czosnkowe: główkę czosnku zawinąć we folię aluminiowa i upiec w 180 C ok 40 minut. Miękki czosnek połączyć z masłem o temperaturze pokojowej, doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie siekaną natką. Lekko schłodzić, aby było plastyczne. Kurczaka przed pieczeniem dokładnie umyć i osuszyć. Jego wierzch dokładnie oprószyć solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny z dodatkiem oleju. Wnętrze kurczaka natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na kilka godzin. Pod skórę filet wcisnąć schłodzone masło czosnkowe a resztę masła umieścić wewnątrz kurczaka. Upiec w 180 C ok 60 minut lub do uzyskania 80 C wewnątrz mięsa. W naczyniu do zapiekania umieścić wczesne ziemniaki połączone z sola, pieprzem, odrobiną oleju i siekaną miętą. Opcjonalnie ziemniaki można ugotować z miętą – nabędą miłego aromatu miętowego – idealnego do dań z grilla lub piekarnika.

Więcej na ten temat