Pytanie na Śniadanie

Filet marynowany w miodzie z sokiem pomarańczowym i musztardą

Filet marynowany w miodzie z sokiem pomarańczowym i musztardą

 

 Składniki:

 

·       4 pojedyncze filety z piersi kurczaka

·       1 szklanka soku pomarańczowego

·       1 pomarańcza

·       2 łyżki miodu (pozostawić część miodu do dekoracji)

·       Ok 20g natki pietruszki

·       1 łyżka musztardy

·       3-4 łyżki oliwy

·       1 łyżeczka tartego imbiru

·       Sól, pierz do smaku

·       Odrobina miodu opcjonalnie

·       2 zielone ogórki

·       2-3 łyżki octu winnego

·       1 łyżka miodu


 

 

Składniki zmiksować w malakserze. Filety kurczaka oczyścić i umieścić w przygotowanej marynacie na minimum 2 godziny. Ten czas spowoduje, że mięso lekko skruszeje. Przygotowane mięso wyjąc z marynaty i lekko osuszyć. Umieścić na grillu lub w piekarniku i upiec do uzyskania 75 C wewnątrz. Ogórki umyć i wyciąć z nich wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Połączyć z miodem i octem bezpośrednio przed podaniem.

 

Więcej na ten temat