Quiche z boczkiem i karmelizowaną czerwoną cebulą
- Boczek surowy wędzony 100 g
- Czerwona cebula 3 szt.
- 5 jajek
- 250 ml śmietanki 30%
- Sól, czarny pieprz
- Ser gruyere 50 g
- Świeży tymianek
- Oliwa z oliwek
- Ciasto kruche
- Mix sałat
Ciasto kruche ( z obciążnikami) podpiecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oliwie aż będzie miękka i słodka. Ser zetrzyj na tarce. Jajka lekko ubij z przyprawami i domieszaj śmietankę. Teraz wszystko razem połącz i wlej na podpieczoną tartę. Piecz w piekarniku wybierając program Gotowanie Wspomagane. Podawaj z warzywami.
Paczuszki z łososia z warzywami
- Filety łososia po 200 g - 4 szt.
- Sól, czarny pieprz
- Masło 40g
- Białe wino 100 ml
- Pomidor malinowy 2 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Szalotka 2 szt.
- Fenkuł 1 szt.
- Koperek świeży
- Papier do pieczenia, sznurek
Przygotuj papier do pieczenia. Do każdego włóż plaster pomidora, kilka plastrów fenkułu oraz plasterki szalotki. Na górę rozłóż po kawałku ryby, dopraw solą i pieprzem. Masło wymieszaj z czosnkiem i koperkiem. Po małej łyżeczce rozłóż na każdej rybie, podlej winem i zawiąż paczuszki. Wstaw do piekarnika i wybierz program Gotowanie Wspomagane.
Taco z szarpanym kurczakiem
- Udka kurczaka 4 szt.
- Sól, czarny pieprz
- Oliwa z oliwek
- Kumin, kolendra i czerwona papryka
- Taco 15 szt.
- Świeża kolendra
Guacamole:
- Awokado 2 szt.
- Szalotka 2 szt.
- Płatki chilli
- Limonka
- Sól, czarny pieprz
- Salsa pomidorowa:
- Pomidory malinowe 4 szt.
- Szalotka 2 szt.
- Sól, czarny pieprz
- Oliwa z oliwek
Udka dopraw i upiecz w piekarniku, wybierając program Gotowanie Wspomagane. Przygotuj guacamole: szalotkę posiekaj, dopraw solą, dodaj sok z limonki i rozgniecione awokado. Dopraw solą, pieprzem i chilli. Przygotuj salsę: Pomidory pokrój w kostkę, oddziel miąższ od soku, dodaj posiekaną szalotkę, dopraw solą, pieprzem i chilli. Upieczonego kurczaka poszarp i przygotuj taco. Do każdego włóż guacamole, kurczaka i salsę oraz posyp kolendrą.