Pytanie na Śniadanie

Taco z szarpanym kurczakiem

Quiche z boczkiem i karmelizowaną czerwoną cebulą

  • Boczek surowy wędzony 100 g
  • Czerwona cebula 3 szt.
  • 5 jajek
  • 250 ml śmietanki 30%
  • Sól, czarny pieprz
  • Ser gruyere 50 g
  • Świeży tymianek
  • Oliwa z oliwek
  • Ciasto kruche
  • Mix sałat


Ciasto kruche ( z obciążnikami) podpiecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oliwie aż będzie miękka i słodka. Ser zetrzyj na tarce. Jajka lekko ubij z przyprawami i domieszaj śmietankę. Teraz wszystko razem połącz i wlej na podpieczoną tartę. Piecz w piekarniku wybierając program Gotowanie Wspomagane. Podawaj z warzywami.


Paczuszki z łososia z warzywami

  • Filety łososia po 200 g - 4 szt.
  • Sól, czarny pieprz
  • Masło 40g
  • Białe wino 100 ml
  • Pomidor malinowy 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Szalotka 2 szt.
  • Fenkuł 1 szt.
  • Koperek świeży
  • Papier do pieczenia, sznurek

Przygotuj papier do pieczenia. Do każdego włóż plaster pomidora, kilka plastrów fenkułu oraz plasterki szalotki. Na górę rozłóż po kawałku ryby, dopraw solą i pieprzem. Masło wymieszaj z czosnkiem i koperkiem. Po małej łyżeczce rozłóż na każdej rybie, podlej winem i zawiąż paczuszki. Wstaw do piekarnika i wybierz program Gotowanie Wspomagane.


Taco z szarpanym kurczakiem


  • Udka kurczaka 4 szt.
  • Sól, czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Kumin, kolendra i czerwona papryka
  • Taco 15 szt.
  • Świeża kolendra

Guacamole:

  • Awokado 2 szt.
  • Szalotka 2 szt.
  • Płatki chilli
  • Limonka
  • Sól, czarny pieprz
  • Salsa pomidorowa:
  • Pomidory malinowe 4 szt.
  • Szalotka 2 szt.
  • Sól, czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek


Udka dopraw i upiecz w piekarniku, wybierając program Gotowanie Wspomagane. Przygotuj guacamole: szalotkę posiekaj, dopraw solą, dodaj sok z limonki i rozgniecione awokado. Dopraw solą, pieprzem i chilli. Przygotuj salsę: Pomidory pokrój w kostkę, oddziel miąższ od soku, dodaj posiekaną szalotkę, dopraw solą, pieprzem i chilli. Upieczonego kurczaka poszarp i przygotuj taco. Do każdego włóż guacamole, kurczaka i salsę oraz posyp kolendrą.

Więcej na ten temat