Pytanie na Śniadanie

Mus jogurtowy z kremem patissiere

Potrawka z boczniaków z wędzonym boczkiem i szalotką podana w placku ziemniaczanym na kefirze

  • 500g boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g boczku wędzonego
  • 6 szt. cebuli szalotki
  • 2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej
  • Olej do smażenia
  • Sól/ pieprz do smaku
  • 150ml bulionu
  • 1 łyżka mąki
  • 150ml śmietany 36%
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki


Placek:

  • 2 szklanki tartych na grubych oczkach ziemniaków
  • ½ szklanki kefiru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól do smaku
  • Olej do smażenia


Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na suchej patelni, następnie, gdy się zrumieni przekładamy do miski, na pozostałym tłuszczu przesmażamy obraną i pokrojoną w ćwiartki szalotkę, gdy się zrumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz po chwili pokrojone w paski boczniaki, gdy grzyby się zrumienią podsypujemy mąkę i całość smażymy kilka chwil, następnie dodajemy paprykę oraz po chwili bulion. Gotujemy ok. 10 min po czym zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę, gotujemy kilka minut aż całość zgęstnieje do postaci sosu, wtedy doprawiamy solą do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru płynu, przekładamy do miski i mieszamy z kefirem, jajkiem, mąką oraz proszkiem do pieczenia, doprawiamy do smaku solą. Gotową masę smażymy na tłuszczu jako placek o wielkości patelni, na złoty kolor z dwóch stron. Gotowy placek kładziemy na dużym talerzu, wykładamy na niego gęstą potrawkę i składamy na pół. Całość podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem.


Kurczak tikka masala z ryżem basmati i sałatką ze świeżego ogórka z kolendrą i chili


  • Średniej wielkości piersi z kurczaka •
  • 2 Cebule •
  • 400 G Pomidorów Z Puszki •
  • 100ml Śmietanki Kremówki •
  • Olej •
  • 1 Łyżka masła •
  • Sól •
  • Garść Świeżej Kolendry •
  • Garść Płatków Migdałowych


Marynata do mięsa •

  • 200g jogurtu greckiego •
  • Sok z ½ cytryny lub z 1 limonki •
  • 1 Papryczka Chili •
  • 4 Ząbki Czosnku •
  • 2 Łyżki Startego Korzenia Imbiru
  • 2 Łyżki Indyjskiej Przyprawy Garam Masala


Sałatka:

  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól do smaku

Ogórki myjemy kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki a następnie przekładamy do miski, dodajemy do nich posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, całość doprawiamy solą oraz octem i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie odlewamy powstały płyn, dodajemy olej sezamowy oraz kolendrą i dokładnie mieszamy. Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Jogurt grecki wymieszać z sokiem z cytryny lub limonki, doprawić połową przyprawy garam masala. Tak przygotowanym jogurtem zalać kurczaka i wymieszać, aby każdy kawałek mięsa był nim dobrze pokryty. Mięso wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać łyżkę masła i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pozostałą połowę mieszanki przypraw. Gdy cebula się zeszkli, dodać kawałki kurczaka i smażyć, dopóki się nie zrumienią. Dodać pomidory i dusić całość kilka minut, a następnie wlać śmietanę. Gotować bez przykrycia, aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą. Na osobnej suchej patelni uprażyć płatki migdałowe, do lekkiego zrumienienia. Sos posypać posiekaną kolendrą, prażonymi migdałami i podać z ugotowanym na sypko ryżem oraz przygotowaną wcześniej sałatką.


Mus jogurtowy z kremem Patissiere


  • 400g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek wody
  • 250 g truskawek
  • 200g borówek
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią


Krem:

  • 500 ml mleka
  • 100g cukru
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek (żółtka)
  • 30g masła
  • 1 laska wanilii


W rondelku mieszamy żelatynę z wodą. Zostawiamy na kilka sekund, żeby namokła. Rondelek stawiamy na gazie i podgrzewamy (nie gotować!) przez chwilę, aż żelatyna się rozpuści. Dodajemy jedną łyżkę jogurtu i mieszamy. Dodajemy pozostały jogurt, cukier puder, cukier waniliowy i miksujemy, następnie do dwóch pucharków przekładamy masę jogurtową i chłodzimy minimum godzinę w lodówce. W tym czasie sporządzamy krem. Zaczynamy od zagotowania mleka z wanilią (laskę wanilii przecinamy wzdłuż wybierając nasionka, które wrzucamy do mleka razem z przeciętą laską wanilii). Po ugotowaniu ściągamy z gazu. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Po utarciu żółtek dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników. Do masy jajecznej powoli wlewamy mleko (wcześniej wyjmując laskę wanilii) cały czas mieszając rózgą lub mikserem. Kiedy mleko i masa jajeczna się połączą, z powrotem przelewamy całość do garnka i stawiamy na gazie dalej cały czas mieszając rózgą aż masa stężeje (uważamy żeby nie przypalić masy). Kiedy masa już stężeje (będzie miała taką konsystencję budyniu) – ważne! Musi się zagotować żeby zaparzyć mąkę (powstaną bąbelki) – ściągamy garnek z gazu i gorącą masę przykrywamy folią spożywczą (folia powinna się dokładnie stykać z masą co zapobiegnie powstaniu twardego kożucha na powierzchni kremu). Po przestudzeniu dodajemy masło (masło powinno być miękkie) i mieszamy do połączenia składników. Następnie przekładamy krem do worka cukierniczego. Stężały mus wyjmujemy z lodówki, owoce kroimy w mniejsze części i część z nich układamy na musie, następnie szprycujemy krem i na wierzch ponownie kładziemy owoce.

Więcej na ten temat